2024. április 19., péntek

Humuszt osztogattak

Az Élők Földje (Zemlja živih) szervezet védencei a Vojvodina Sport- és Üzletközpont előtt egy tonnányi organikus humuszt osztott szét a járókelők között

A humuszt az Élők Földje (Zemlja živih) függőségi betegségekben szenvedők gyógyításával foglalkozó szervezet tanyáján termelték, a szétosztás pedig a Lélegezd be az életörömet! elnevezésű akció keretében történt.

A humusz használata az organikus táplálék előállítására 2 elnevezésű projektumot az újvidéki önkormányzat már két éve támogatja. A függőségi betegségekben szenvedők pszichoszociális, rehabilitációs- és szocializációs központjának a védencei pedig aktivistákként vettek részt az akcióban. Ennek köszönhetően esélyük van arra, hogy közösségükön kívüli emberekkel is találkozzanak, elbeszélgessenek velük és hogy jótékonysági akciókban vegyenek részt.

– Védenceinknek alkalmuk van munkájuk gyümölcsét más embereknek is bemutatták, ennek köszönhetően „hidakat építenek”, és így a polgárok szélesebb köre is megismerkedhet a függőség okozta gondokkal, megtudhatják, hogy ez akárkivel megtörténhet, és éppen ezért nem kell megbélyegezni a függőségi betegségekben szenvedőket. Az általunk előállított termékeket nem áruljuk, mert úgy gondoljuk, hogy jobb, ha a környezetbarát humuszból friss zöldségeket termelünk. Különböző oktató programokat szervezünk védenceink számára, mert így szeretnénk elérni azt, hogy a gyógyítás befejeztével, ha majd visszatérnek a normális életbe, önállóbb életet éljenek – mondta Andreja Jovanović, a projektum koordinátora.

Az Élők Földje szervezet függőségi betegségeket gyógyító programja ingyenes azok számára, akik elhatározzák, hogy szeretnének meggyógyulni, de nagyon fontos, hogy a jelentkezők megértsék: a gyógyulás csakis tőlük függ. Jovanović emlékeztetett arra, hogy az akaraterő a legfontosabb.

– Számunkra nagyon nagy dolog, hogy ide eljutottunk, embereket látunk, és megmutathatjuk munkánk eredményét, a szervezetben ugyanis nem sok emberrel találkozunk – mondta Nebojša Srbljanović, a szervezet védence és az akció egyik résztvevője, aki immár kilenc hónapja él a szervezet tanyáján.