2024. április 25., csütörtök
Helyszíni tudósítás

A nemzetegyesítés sikertörténete

Orbán Viktor: A határon túli magyar közösségek továbbra is számíthatnak a magyarországi erőforrásokra – 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások jegyében telik majd

A győztes csapathoz tartozunk – ezzel a kijelentéssel indította beszédét Budapesten, a Magyar Állandó Értekezlet Várkert Bazárban megtartott sorrendben XV. ülésén Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Mint hozzátette, Magyarország egy sokat kritizált és megbélyegzett ország volt korábban, ma azonban a gondolkodás változásával egyre többen merik kimondani, helyes az út, amelyiken halad. Ez érvényes a kormányfő szerint a gazdasági életre is, sikeresnek bizonyultak a magyar reformok, amelyek egy segély alapú gazdaságból munka alapú gazdaságot tudtak létrehozni. Csökkent az államadósság, a költségvetési hiány, a gazdasági fejlődés tere azonban megnyílt. Ugyanakkor nem következett be Magyarország külpolitikai elszigeteltsége sem, noha sokan dolgoztak ennek elérésén, elsősorban a keresztény alapokon nyugvó alkotmány meghozása miatt, tette hozzá. Orbán három okát sorolta fel annak, hogy nem következett be ez az elszigeteltség, és az állam ma sikertörténetnek számít: egyrészt a magyar külpolitika taktikaváltását, mely az „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten” módszerét vezette be, a világnemzetet jelentő határon túli magyarság segítségét, illetve annak tényét említette, hogy más országokban is fokozatosan hasonló gondolkodás, hasonló folyamat alakult ki.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a MÁÉRT konferenciáit 2010-ben indították újra. Az ez után következő évek legnagyszerűbb sikerének nevezte a nemzetegyesítést száz évvel a Trianon után, melynek számadatait is ismertette: 860 ezer benyújtott honosítási kérelem, 810 ezer eskütétel, továbbá bő százezer diaszpórában jóváhagyott állampolgársági megállapítás.

A kisebbségi jogok határon túli érvényesüléséről szólva Orbán hangsúlyozta: az európai uniós csatlakozáshoz fűzött remények nem váltak be, maga az integráció nem javította a magyarság helyzetét, az erről szóló uniós előírások papírra vetett halott betűknek számítanak. Ugyanakkor Magyarországnak nem felel meg a „bővítési fáradság” az Unión belül, elemi magyar nemzeti érdeknek nevezte Szerbia és Ukrajna csatlakozását előadása során a miniszterelnök.

JÖVŐNK KÉT ALAPPILLÉRE

A jövőről szólva Orbán azt mondta, a Kárpát-medencei magyarság két pillérre kell építse azt: a gazdaságilag erősnek számító anyaországra és a határon túli nemzet egységére.

Világpolitikai jelenségekre is felhívta a figyelmet, párhuzamot vont a Brexit és az amerikai egyesült államokbeli választások eredménye között: a kormányfő szerint mindkét eset arra vall, hogy a politikai elittel ellentétes álláspontot képviselő emberek visszavették magukhoz a döntés jogát. Megállapította, hogy a balliberális gondolatrendszer leáldozóban van, de a jobboldal sem dőlhet nyugodtan hátra, mert a hagyományos jobboldalt ugyanennek a térvesztésnek a veszélye fenyegeti, ha nem lesz képes megújulni. Orbán szerint az európai gondolkodásnak innovációkra, szellemi frissességre és bátorságra lenne ma a legnagyobb mértékben szüksége. A magyar miniszterelnök méltatta a visegrádi csoport országai közötti együttműködést is, melynek gazdasági vonatkozásairól is beszélt.

A HATÁRON TÚLI KÖZÖSSÉGEK FELZÁRKÓZTATÁSA

A MÁÉRT résztvevőinek csoportja, középen Hajnal Jenő és Pásztor István (Ótos András felvétele)

A MÁÉRT résztvevőinek csoportja, középen Hajnal Jenő és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Arról biztosította a MÁÉRT határon túli politikai szervezeteit, hogy a magyar erőforrásokra továbbra is számíthatnak, s elismeréssel nyugtázta, hogy van elegendő kapacitás a már kijelölt támogatási eszközök felhasználására Vajdaságban és a Kárpátalján is. Mint ismeretes, Vajdaságban 50 milliárdos, a Kárpátalján pedig 15–20 milliárd forintos programot indítottak.

A kormányfő jelzése alapján folytatódnak a tematikus évek a Kárpát-medencében, az idei év a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve volt, jövőre a külhoni magyar családi vállalkozásokat támogatja majd a magyar kormány a Nemzetpolitikai Államtitkárság javaslatára. Orbán közölte, az idén kétezer fiatal vállalkozót ért el a program, s 600 millió forint támogatást hagytak számukra jóvá.

A MÁÉRT értekezlete a miniszterelnöki előadást követően zárt ajtók mögött folytatódott. Az ülésen részt vettek a vajdasági magyar tisztségviselők is, a többi között Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is jelen voltak.

PARTNERSÉGEN ALAPULÓ EGYEZSÉGEK

A vajdasági magyar közösségről tett felszólalásában Pásztor beszámolt a VMSZ kormányban betöltött szerepéről és a Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós megállapodás részleteiről is, mely tartalmazza a párt által fontosnak tartott intézkedéseket – nyilatkozta a zárt ajtók mögött zajlott konferencia szünetében a pártelnök. Időarányosan nézve a dolgokat, az eddigiekben meg is történt mindaz, amit e szerződés előirányzott, tette hozzá. Elmondta a MÁÉRT tanácskozásán, s beszámolója szerint a miniszterelnök is egyetértett azzal, hogy folyamatosan egyezségeket kell kötni, melyek partnerségeken alapulnak, s melyek nem a meghunyászkodásról szólnak. A közösségek ügyeit csak a döntéshozás asztalánál ülve lehet intézni, fogalmazott. Beszélt a gazdaság élénkítését célzó vajdasági magyar programokról is, s annak fontosságáról is, hogy Magyarország támogatja Szerbiát az európai uniós csatlakozás útján. A kormány következő három és fél évében, a mandátum lejárta előtt, a többi megállapodás teljesítésére, a fejlesztési, infrastrukturális tervek megvalósítására kell törekedni – nyilatkozta Pásztor.

POZITÍV A VAJDASÁGI MAGYAROKAT ÉRINTŐ AKTUALITÁSOK MEGÍTÉLÉSE

Semjén Zsolt (jobbról) és Potápi Árpád János sajtótájékoztatót tart (Ótos András felvétele)

Semjén Zsolt (jobbról) és Potápi Árpád János sajtótájékoztatót tart (Ótos András felvétele)

A MÁÉRT által elfogadott zárónyilatkozat örvendetesnek tartja a honosítási és állampolgárság-megállapítási eljárások számának növekedését, támogatja a Kárpát-medencei magyar közösségek, különösen a Székelyföldnek az autonómia-törekvéseit, kiállnak a szervezet tagjai a külhoni magyarságot megillető nyelvhasználati, kulturális, oktatási és egyéb jogok érvényesítése mellett, sikeresnek ítélik a külhoni fiatal magyar vállalkozók évét, és megállapították, hogy 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve lesz, üdvözlik a külhoni magyarságot érintő programok fennállását és folytatását. Vajdaság vonatkozásában fontosnak tartják, hogy megvalósuljanak a VMSZ és az SZHP koalíciós tervei, üdvözlik, hogy az elmúlt évben négy csatlakozási tárgyalási fejezetet nyitott meg Szerbia az Unióval, továbbá elégedettek a VMSZ terület- és gazdaságfejlesztési programjának megvalósításával.

A zárónyilatkozat elfogadását követően megtartott sajtótájékoztatón Semjén Zsolt kormányfő-helyettes aláhúzta, hogy teljes társadalmi és parlamenti konszenzus létezik három lényeges kérdésben: az állampolgárság jár a külhoni magyaroknak, azzal együtt a szavazati jog, továbbá az autonómia is. Ehhez, mint mondta, szükség van a támogatásokra a kulturális, nyelvi, oktatási jogokat illetően, a közjogi egyesítés folyamatára az állampolgárság megadása formájában, továbbá a gazdaságfejlesztésre az elszakított területeken. Erdély vonatkozásában fontosnak nevezte az RMDSZ által vezetett szövetség ötszázalékos küszöb feletti szereplését a leendő választásokon – voksolásra buzdított mindenkit. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a sajtónak köszönte meg a konferencia üzeneteinek továbbítását.