2024. április 25., csütörtök

Ismét előrehozott választásokkal „fenyegetnek”

Az elnökválasztásokat április 9-re írhatják ki és állítólag megtörténhet, hogy a politikai taktikázás ismét felülkerekedik a józan észen

Alig zárultak le az előrehozott köztársasági, valamint a tartományi és a helyhatósági választások és tért vissza az élet a rendes kerékvágásba, a szerbiai média, a bevett szokásnak megfelelően, elkezdett találgatásokba bocsátkozni a jövőre esedékes elnökválasztásokkal kapcsolatban, majd egyre gyakrabban lebegtette meg annak lehetőségét, hogy jövőre ismét rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat tartanak az országban.

A belgrádi napilapok értesülései szerint 2017. április 9-én tarthatják a köztársasági elnökválasztásokat. Az alkotmány értelmében a választásokat legkésőbb 90 nappal az államfő mandátumának lejártát megelőzően kell kiírnia a Szerbiai Képviselőház elnökének. Az aktuális helyzetállás értelmében március 3. a dátum, amikor ezt meg kell tennie Maja Gojković házelnöknek. A kiírástól a választások napjáig legalább 30 napnak kell eltelnie, illetve legfeljebb 60 nap telhet el. Elnökjelöltet bejegyzett politikai pártok, pártkoalíciók és polgárok csoportjai állíthatnak. A feltétel 10 ezer hitelesített támogatói aláírás. A Köztársasági Választási Bizottságnak legkésőbb 20 nappal a választások napját megelőzően kell átadni a jelöléseket.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is töretlen népszerűségnek örvendő Szerb Haladó Párt egyelőre nem közölte, hogy ki lesz a jelöltje, csak sajtótalálgatások folynak azzal kapcsolatban, hogy vajon ismét Tomislav Nikolićot, az aktuális államfőt támogatja-e a párt, vagy esetleg Aleksandar Vučić pártelnök, aktuális miniszterelnök lesz a haladók jelöltje. Ivica Dačić személyét, illetve esetleges jelölését is sűrű homály fedi: tudvalevő, hogy Dačić, ha csak lehet, nem marad ki a politikai megmérettetésekből, viszont kormánykoalíciós partnere, Aleksandar Vučić, burkoltan kilátásba helyezte annak lehetőségét, hogy a hatalmi koalíciót egy személy képviseli majd az elnökválasztásokon.

Azzal kapcsolatban sem akar szűnni a szóbeszéd, hogy az Európa-párti, demokratikus ellenzéki blokk jelöltje esetleg Saša Janković köztársasági ombudsman lesz – ezt értelmiségiek csoportja aláírásgyűjtéssel kérte –, de arról is sokat sutyorognak Belgrádban, hogy Vuk Jeremić, aki a közelmúltban az ENSZ főtitkári tisztségéért szállt ringbe, szintén megpróbálhatja megszerezni az államfői tisztséget, amely egyébként Szerbiában nem jár érdemi felhatalmazásokkal és hatáskörrel.

És ha ennyi találgatás és pletyka nem lenne elegendő az összeesküvés-elméleteket az anyatejjel magába szívó balkáni átlagembernek, a belgrádi média annak lehetőségét is meglebegtette, hogy az elnökválasztásokkal egy időben ismét előrehozott köztársasági választásokat tarthatnak. Szinte pontosan egy évvel az idei után. A Večernje Novosti, a Blic és a Kurir is ezt állítja, természetesen kormányközeli bennfentesekre hivatkozva. Egyedül azzal kapcsolatban eltérő a szóban forgó napilapok értesülése, hogy a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat azért írják ki, hogy Vučić inkább az elnökválasztáson induljon, vagy azért, hogy erősítsék az SZHP, illetve a hatalmiak elnökjelöltjének esélyeit. Utóbbi forgatókönyv esetében Vučić nem elnökjelölt lenne, hanem az SZHP listavezetője a köztársasági választásokon.