2024. április 20., szombat

Helyi járulék plusz községi pénz

A magyarkanizsai az egyetlen község, ahol nincs illegális szemétlerakó

A magyarkanizsai községi képviselő-testület tegnapi ülésén a tizenhét napirendi pont és a képviselői kérdések megtárgyalása több mint négy órán át tartott. A legégetőbb kérdés a költségvetés tervezése és módosítása volt, amely most van folyamatban.

A testület tegnapi ülésén (Puskás Károly felvétele)

A testület tegnapi ülésén (Puskás Károly felvétele)

Az ülésen elhangzott, lehet már látni, milyen bevételekkel rendelkezik az önkormányzat 2016 folyamán, hiszen már csak egy hónap maradt az évből, ebből adódóan a 2017. év tervezési folyamata is már elindult, hogy ne essenek abba a csapdába, amiben jelenleg is van az önkormányzat: a 2015-ben előirányzott tervek nem olyan mértékben valósultak meg, mint ahogy arra számítottak. Ezért volt szükség a módosításra is, amelyben igyekeztek megtartani minden olyan tételt – legyen szó az oktatásról, a szociális politikáról vagy az egészségügyről –, amely nagyon fontos a község működésében.

Másik lényeges témakör az egyes falvakban a helyi járulék bevezetésének kérdése. Martonoson december 16. és 20., Tóthfaluban december 1. és 16., Oromhegyesen pedig december 5. és 16. között bocsátják szavazásra a helyi járulék bevezetéséről szóló indítványt. A mostani ülésen Horváth Gergely, Martonos helyi közösségének elnöke számolt be arról, mire fordítanák a befolyó összeget. 35 százalékot az esővíz-elvezető rendszer kiépítésére szánnának, ami a legfontosabb lenne a falunak.

Fejsztámer Róbert polgármester kiemelte: az önkormányzati politika az, hogy amekkora helyi járulék van egy adott közösségben, ahhoz ugyanakkora összeggel hozzá fog járulni az önkormányzat is a beruházások megvalósítása érdekében.

Elfogadták a rendeletjavaslatot az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagáráról a 2017. évi községi vagyonadó kivetéséhez. Ennek értelmében három övezetet állapítottak meg. Az ellenzék javaslatot tett arra, hogy észszerűsítsék a költségvetést, faragjanak le a vagyonadóból, adjanak engedményt a községbelieknek, de ezt a törvénykezés nem teszi lehetővé.

Továbbra is a legnagyobb vitát a szemételszállítás kérdése képezi a magyarkanizsai képviselő-testületi üléseken. Az UKROK képviselői írásban nyújtották be javaslatukat arra vonatkozóan, hogy a közintézmények esetében ne négyzetméter-alapú legyen az elszámolás, illetve javasolták a vonalkódos rendszer bevezetését, ami lehetővé tenné, hogy az elszállított hulladék mennyisége és a szállítás gyakorisága alapján történjen a díjfizetés. A vezetőség szerint technikailag jó az elgondolás, de matematikailag nem lenne kifizetődő.

Magyarkanizsa község Vajdaságban az egyetlen, ahol nincsenek illegális szemétlerakó helyek, ezt Vladimir Galić vidékfejlesztési és környezetvédelmi titkár jelentette ki a napokban, és erre reflektálva a polgármester elmondta, büszke, hogy ebben is úttörőnek számítanak, de a legfontosabb az élhető környezet kialakítása.