2024. április 19., péntek

Az ezerarcú balett: művészet, sport, rekreáció

A balett szeretetét igyekszik átadni Arančić Tímea

Arančić Tímea szabadkai balerina hétéves kora óta táncol, Szabadkán, Belgrádban, majd Budapesten tanult, hazatérve Szabadkára pedig saját táncstúdiót nyitott. Az Adagio három éve négy kislánnyal kezdett működni, mára Tímea 12 csoportban mintegy 90 gyerekkel foglalkozik, a legkisebbek 3 évesek, a legnagyobbak 12 évesek. A lelkes kis táncosok a nemrégiben Magyarkanizsán megtartott European Open 2016 – nemzetközi táncversenyről szép eredményekkel tértek haza, és most készülnek a Négy évszak című újévi előadásra. Mindezek apropóján beszélgettünk Arančić Tímea balettművésszel.

– A versenyen öt koreográfiával szerepeltünk, mindet díjazták, négy első, valamint egy harmadik helyezést értünk el és egy különdíjat is kaptunk. Egy-egy produkcióhoz én találom ki, én tanítom be a koreográfiát, azzal, hogy megkérdezem a gyerekeket is, hogy mihez lenne kedvük. Először kitalálom a témát, amire épül a produkció, azután keresek zenét, utána jönnek az inspirációk a koreográfiához, végül a kosztümök is elkészülnek, amelyek anyukám keze munkái – mondja Tímea, aki a legkisebbekkel játékos formában foglalkozik. – A kicsiknek játékos formába ágyazom a mozdulatok elsajátítását, például fúj a szél, fáról szedünk gyümölcsöt, hopp, leesett a fűbe, hajoljunk le, szedjük fel… Szeptemberben van a beiratkozás, és decemberben már a legkisebbek is színpadra állnak, ők még együtt táncolnak egy nagyobb balerinával, és óriási élmény nekik is, ahogyan a nagyobbaknak is.

Mint mondja, versenyekből akad bőven, havi 3-4 is, hazai, külföldi is. Ő két éve jár a növendékeivel megmérettetésekre, egyelőre még leginkább itt Vajdaságban, de céljuk külföldre is eljutni.

– Szerintem az a jó, ha minél több versenyre elmegyünk akár tapasztalatszerzés céljából is. Látják a másik csoportokat, látják, hogy más táncstúdiókban hogyan táncolnak, és persze ismerkedünk is. Én klasszikus balett-szakon végeztem, és amikor megnyitottam a táncstúdiót, klasszikus balettal akartam foglalkozni. Szeretik ezt is a gyerekek, de ez azért mégiscsak komoly nekik, főleg a kisebbeknek, hiszen klasszikus zenére táncolnak, a mozdulatok is komolyabbak, pontosan meghatározott, hogy a fej, a lábfej, a kézfej hogyan mozduljon. Ezért úgy csinálom, hogy készítünk klasszikus balett koreográfiákat is, valamint modern és jazzbalett koreográfiákat is. Így mindhárom stílussal megismerkednek. A klasszikus koreográfiákhoz természetesen komolyzene kell, a modernhez akár popzene is illő lehet, instrumentális verzióban.

Tímea táncstúdiója, mint hangsúlyozza, nem a szó szoros értelmében vett balettiskola, itt nincs szelektálás magasság, testsúly és egyéb szigorú kritériumok szerint. Jöhet bárki aki szereti a zenét, a táncot.

– Nem az az elsődleges cél, hogy mindenkiből balerina legyen. A balett kitűnő rekreációs foglalkozás is, és a lényeg, hogy élvezzék a mozgást, a zenét, a csapatmunkát. A balett megismerteti és megszeretteti a klasszikus zenét, fejleszti a ritmusérzéket, a koncentrációt, kitartásra nevel, ennek jó hatása lehet az iskolai teljesítményre is, hiszen a táncórákon megtanulják, hogy nem egyszer kell valamit megcsinálni, hanem kitartóan gyakorolni kell, és a szülők jelezték is, hogy az iskolai feladatokat is kitartóbban gyakorolják. A testtartás is javul, a nehéz táskától meggyötört hát, váll kiegyenesedik, az utcán észre is lehet venni, hogy ki az, aki balettozik – hallottuk a balerinától, akitől megtudtuk, hogy szívesen megismerteti a balettot a felnőttekkel is, tart ugyanis rekreációs foglalkozást felnőtteknek is, sőt babás-anyukás hordozós táncórákat is. Az idén a babahordozás hetén ő készítette a koreográfiát a babájukat hordozók számára a babahordozást népszerűsítő tánchoz, s ezután is megmaradt az igény az anyukák részéről a babákkal való együtt táncoláshoz. Így a balett valóban széles skálán jut el a legkisebbektől a felnőttekig.

Legközelebb az Adagio növendékeit december 4-én és 5-én láthatjuk színpadon, amikor a Szabadkai Gyermekszínházban mutatják be a Négy évszak című produkciót.