2024. április 19., péntek

Fizetés nélkül dolgoznak a marosvásárhelyi gimnázium tanárai

November eleje óta igazgató nélkül működik a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium, ezért tanárai nem kaphattak fizetést a munkájukért, és az intézmény nem tudja kifizetni a beszállítóit.

Az iskola törvénysértőnek vélt létrehozása miatt ügyészségi vizsgálatnak alávetett iskola tanárai kedden tartottak sajtótájékoztatót az intézményben kialakult áldatlan helyzetről, amiről a Székelyhon portál számolt be.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) november elején hatvan napra felfüggesztette tisztségéből és kitiltotta az iskolából Tamási Zsolt igazgatót, az ügyészség kérésére pedig a bíróság házi őrizetbe helyezte Stefan Somesan Maros megyei főtanfelügyelőt. Somesan helyébe a minisztérium november 22-én Nadia Ratát nevezte ki főtanfelügyelőnek. A főtanfelügyelő azonban egyelőre nem nevezett ki ideiglenes vezetőt a Római Katolikus Gimnázium élére.

„Ha valamit kérünk, a tanfelügyelőségen arra hivatkoznak, hogy nincs igazgató, aki aláírjon. Ha meg szóvá tesszük, hogy nevezzenek ki ideiglenesen valakit Tamási helyett, azt a választ kapjuk, hogy ő még mindig igazgató” – idézte a Székelyhon portál Antal Gyöngyvért, az iskola tanárát. Székely Szilárd tanár arra panaszkodott, hogy pénzügyileg próbálják ellehetetleníteni az iskola működését. Nemcsak a tanárok nem kaptak fizetést, hanem az intézménnyel szerződéses viszonyban levő cégeket, intézményeket sem tudták kifizetni. Sőt, a diákoknak sem tudnak igazolást kiállítani, például ahhoz, hogy igénybe vehessék az utazási kedvezményeket.

A sajtótájékoztatót összehívó pedagógusok ugyanakkor arról igyekeztek meggyőzni a közvéleményt, és a diákok szüleit, hogy az iskolaalapítás törvényes keretek közt történt, és semmi nem fenyegetheti a tanintézet létét. Ennek alátámasztására a marosvásárhelyi iskolahálózatot rögzítő önkormányzati határozatot, az oktatási tárca által létrehozott állások meghirdetését, valamint azt hozták fel, hogy a minisztérium kibocsátotta az iskola végzettjei számára az érettségi okleveleket.