2024. április 24., szerda

Erős anyaország – a világforgatag közepén

Orbán Viktor: Szerbia, Macedónia és Montenegró EU-csatlakozása magyar nemzeti és összeurópai érdeknek számít – Eddig 920 ezer új magyar állampolgárságot hagytak jóvá

Helyszíni tudósítás

Egy világforgatag közepén helyezkedünk el, azokban az időkben, amikor az egész világ átrendeződését éli – fogalmazott a Magyar Diaszpóra Tanács VI., éves konferenciáján a budai Várkert Bazárban megtartott tanácskozáson tartott nyitóelőadásán Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Mint magyarázta, Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, az amerikai elnökválasztás sokak által nem várt kimenetele is jele annak az átrendeződésnek, amelytől politikai és szellemi értelemben is jót várhatunk, az elnyomás, a másként gondolkodókat megbélyegző hozzáállás végét. Reményét fejezte ki, hogy „a demokrácia exportjának” a politikája is véget ért, mellyel összhangban kulturális különbségeket és gyökereket figyelembe nem véve kísérelték meg a nyugati társadalmak mindenütt érvényesíteni saját társadalmi berendezkedési modelljüket.

A diaszpóra tanácsot Orbán a magyar nemzet helyzetének évről évre történő elemzési helyeként éli meg elmondása szerint, amire elsősorban azért van szükség, mert világnemzetnek számít a magyar, ennek következtében nem árt folyamatosan figyelemmel kísérni azt, hol tartunk, s mi az, amit a siker érdekében megtehetünk. Fel kell tenni azt a kérdést is, tette hozzá, hogyan lehet a hazát megerősíteni és megvédeni olyan körülmények közepette, melyben az anyaország és a közép-európai térség mindig is útvonalak metszőpontját jelentette – legyen szó kereskedelmi vagy hadi útvonalakról, fejtette ki Orbán.

– Éppen ezért, semmi különös sincs abban, ha bennünk folyamatosan az a kérdés merül fel: milyen veszélynek vagyunk most kitéve. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy a veszély az elmúlt két évtizedben lényeges mértékben csökkent. Magyarország NATO-tagsága katonai értelemben megteremtette az állam biztonságát. A tagság azonban, természetesen, nem jelenti a nemzeti hadsereg elhanyagolását, arra ugyanúgy szükség van, mint korábban, s ha a térség államaiban uralkodó trendeket vesszük figyelembe, könnyen megállapíthatjuk azt is: a következő években még inkább erősíteni kell azt – fogalmazott a magyar kormányfő.

Az Európai Unióhoz való csatlakozást a védekezés másik módjának nevezte, s egyértelművé tette, hogy Magyarország nem fejlődhet egy tágasabb gazdasági és kereskedelmi régió nélkül, jelentős exportteljesítményre van ugyanis az országnak szüksége a folyamatos előbbre jutáshoz.

– Mindezzel együtt, nem elhanyagolható az sem, hogy Magyarország nem egyedül, hanem egy közép-európai térség részeként vált ennek az Európai Uniónak a részévé, s ma is akként tagja. Ez abból a szempontból fontos, hogy a közép-európai térségnek már nagyon régen volt akkora befolyása az európai politika alakulására, mint ma. A lengyelek, magyarok, csehek és szlovákok ma meghatározó erőt képviselnek – szögezte le Orbán.

Az elmúlt évekről szólva sikeresnek minősítette a magyar átalakítási politikai törekvéseket. Mint mondta, a legújabb adatok szerint Magyarországon a munkanélküliség öt százalék alá, 4,7 százalékra csökkent, ami közelít a teljes foglalkoztatottságnak számító 3,5 százalékos szinthez. Ha semmit sem rontunk el, közölte, akkor a következő öt esztendő a további erősödésről szól majd.

– A magyar diaszpórának egy erős anyaország az érdeke. A határon túli magyarok számára az jelenti a jó hírt, hogy Magyarország egyre erősebb kulturális, gazdasági-kereskedelmi és külpolitikai értelemben is.

NINCS SZÜKSÉG SZÜNETRE

Sorrendben hatodik ülését tartja a Magyar Diaszpóra Tanács (Ótos András felvétele)

Sorrendben hatodik ülését tartja a Magyar Diaszpóra Tanács (Ótos András felvétele)

Szerbiáról szólva Orbán aláhúzta, soha sem voltak a két állam között jobbak a viszonyok, Magyarország nem ért egyet azzal az uniós elképzeléssel, hogy a következő öt évben szüneteltetni kell az EU bővítését. Mint mondta, magyar nemzeti érdek és összeurópai érdek Szerbia, Montenegró és Macedónia csatlakozása.

A miniszterelnök arról biztosította a Magyar Diaszpóra Tanács küldötteit, hogy az anyaországi támogatások a továbbiakban is létezni fognak, sőt bővülnek is. Ugyanakkor felhívta a tanácstagok figyelmét, hogy a nem Kárpát-medencei, világot érintő kérdésekkel és ügyekkel is kezdjenek el foglalkozni, s e tekintetben is határozzanak meg célkitűzéseket, elmúlt ugyanis szerinte az az idő, amikor a magyarok csak saját magukkal, fennmaradásukkal kellett, hogy foglalkozzanak.

EGYMILLIÓ ÚJ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR

Semjén Zsolt beszél, mellette Potápi Árpád János (Ótos András felvétele)

Semjén Zsolt beszél, mellette Potápi Árpád János (Ótos András felvétele)

– Látnunk kell, világnemzet a magyarság a tragikus történelem miatt, sok honfitársunk volt kénytelen korábban emigrálni. A Kádár-rendszerben az emigrálókat ellenségként kezelték, hiszen e rendszer elől menekültek az emberek. Az áttörés Antall József miniszterelnök korában történt meg, aki már tizenöt millió magyar vezetőjének vallotta magát. A Gyurcsány-kormány zord időket hozott, 2010-ben azonban forradalmi változás következett be, a Kárpát-medencei magyarság és magyarországi magyarság mellett egyenértékű részévé vált a nemzetnek a diaszpóra is – fogalmazott a tanács ülésének margóján megtartott sajtótájékoztatón dr. Semjén Zsolt magyar kormányfő-helyettes, aki hozzátette, ma már „családtagok, akiket ellenségnek néztek korábban”.

A tanács a nagyvilágban szétszóródott magyarság intézményrendszere, összefogja a magyar közösségeket, melyek általa tartják a kapcsolatokat az anyaországgal, magyarázta Semjén. Méltatta a Kőrösi Csoma Sándor programot, mely emigráns szervezetekből hoz létre magyar szervezeteket, oktatással, a magyar kultúra megismertetésével. Mint közölte, a diaszpóra-politika stratégiai programja elkészült, negyven ország használható elemeit vették át és alakították ki ez alapján a magyar célkitűzéseket.

– Csak akkor maradhat meg az egyetemes magyarság, ha annak mindhárom része megmarad. Százezer állampolgárságot állapítottak meg eddig a diaszpórában, 820 ezer honosítás történt, összesen tehát 920 ezer új magyar állampolgár van, s a ciklus végére meglesz az egymillió új magyar állampolgár a korábbi ígéretek szerint – zárta mondandóját a kormányfő-helyettes.

FOLYTATJÁK A MEGKEZDETT PROGRAMOKAT

Magának a tanácsnak a működéséről szólva Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár közölte, jelenleg hetvenhat tagszervezet vesz részt az ülésen. Nem statikus e fórum, változnak a részvevők, az aktív szervezetek mind itt vannak, négy kontinentális, egy interkontinentális szekciót működtet a tanács.

Zárónyilatkozatában a diaszpóra tanács támogatta a magyar állam programjait és azok folytatása mellett szállt síkra, szorosabbra kívánva ezáltal fűzni a kapcsolatokat Magyarországgal.