2024. április 24., szerda

A minisztérium semmiről sem tud

Az energiaügyi tárcának nincs információja a villanygazdaságban történt visszaélésekről

A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium nem vizsgálódhat a Szerbiai Villanygazdaságban (EPS) történtekkel kapcsolatban. Meg kell várni, hogy befejeződjön a hivatalos vizsgálat, ami azt jelenti, hogy ebben a pillanatban nem mondhatjuk azt, hogy bárki is bűnös a vállalatban – nyilatkozta Mirjana Filipović államtitkár.

– Kérem, ne keverjük a fogalmakat! Mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyosodik ennek az ellenkezője. Most nem tudom megmondani, vádat emelnek-e valaki ellen, lopott-e valaki vagy nem, ez a rendőrség, a vizsgálószervek, a bíróságok dolga.
Az államtitkár megismételte, hogy a szaktárcának nincs hiteles információja a médiumokban botrányként emlegetett ügyről.
– A minisztérium a kormányról szóló törvény és az energiaügyi jogszabály értelmében arra hivatott, hogy figyelemmel kísérje az energiaügyi mérleget, a termelést és az elosztást a rendszer minden részében. Nem tartoznak az illetékességébe a vizsgálati jellegű tevékenységi formák – érvelt Filipović.
Nem volt hajlandó kommentálni Branko Kovačevićnek, az EPS felügyelőbizottsága elnökének a nyilatkozatát, miszerint mintegy tízmillió euróval károsították meg a vállalatot a versenypályázati árak módosításával. Nincs értesülése arról, hogy a visszaéléssel kapcsolatos dokumentumok megérkeztek volna a minisztériumba.
Kovačević egyébként korábban elmondta: időközben az EPS 15 foglalkoztatottját leváltották vagy más beosztásba helyezték.