2024. április 19., péntek

Szükségünk van fiatalokra

Lapkiadóházunk negyedik emeleti dísztermében tegnap este Ökrész Rozália igazgató és Varjú Márta főszerkesztő mesélt az Európa Kollégiumban lakó, újságírás iránt érdeklődő fiataloknak a Magyar Szó történetéről, jelenéről, rovatairól, szerkesztéspolitikájáról.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Az estet lapunk 2016/17-es tanévi mentorprogramjának keretében szerveztük meg, az egyetemisták betekintést kaptak azokba a történésekbe, amelyek az elmúlt bő hét évtizedben meghatározták az egyetlen magyar nyelvű vajdasági napilap sorsát. Szó esett a joghurtforradalomról és az azt követő, a lapszerkesztésre nehezedő nyomásról, a háborús idők embargója okozta nehézségekről, a papírhiányról, az anyagi válságról és arról is, hogy az utóbbi években lapunknak hogyan sikerült túltennie magát ezen. A főszerkesztőnő mesélt a „hőskorról” is, azokról az időkről (a múlt század ’70-es évei), amikor példányszámunk elérte a 75 ezret, és amikor mindegyik olyan jugoszláviai kaszárnyába, ahol akár egyetlen magyar nemzetiségű kiskatona is szolgált, eljutott a Magyar Szó. Az elmondottakból a fiatalok kihámozhatták, hogy újságíróink sohasem voltak könnyű helyzetben, az évtizedek során mindig harcolniuk kellett, de ez a küzdelem sohasem volt hiábavaló – a lap mindig megjelent, igaz, néha csupán egy füzetlapnyi terjedelemben, de nem szűnt meg még akkor sem, amikor valóban nehéz volt fenntartani.

Az igazgatónő és a főszerkesztő arra buzdították a mentorprogram résztvevőit, hogy írjanak, tudósítsanak már most, hiszen lapunknak mindig szüksége van fiatal munkatársakra, új gondolatokra, meglátásokra… Tegnap 14 fiatal vett részt a beszélgetésben, ők az Újvidéki Egyetem különböző karain tanulnak, ami a főszerkesztő szerint különösen előnyös az újságírásban – szakszerűen lefedhetnek egy-egy szakterületet, profi módon tájékoztathatnak azokról a dolgokról, amelyekhez értenek.

A program folytatásában szerkesztőink mesélnek majd az érdeklődőknek a tájékoztató műfajokról, a regionális oldalak készítéséről, a nyelvi igényességről, az online felületek működtetéséről, a nyomtatott sajtó vizuális megoldásairól, sportújságírásról, sajtófotózásról. Az előadásokat heti rendszerességgel tartjuk meg.