2024. április 25., csütörtök

Disznótoros hangulatban

Szombaton rendezik meg a Hagyományok Téli Fesztiválját Palicson

Szombaton kilenc és tizenhét óra közt rendezik meg Palicson a Kisvendéglő parkolójában a Hagyományok Téli Fesztiválját. A tepertőt hagyományosan üstökben sütik a szabad ég alatt, a látogatók öltözzenek melegen, hogy minél tovább élvezhessék a disznótoros fesztiválhangulatot.

– Nyolcadik alakalommal kerül megszervezésre a Helyi Termékek kiállítása, ahol a helyi termelők hagyományos, házi készítésű termékeiből – gyümölcslevek, lekvárok, befőttek és savanyúság, különböző sajtok, mák, dió – vásárolhatnak az idelátogatók. Az italok közül bor, pálinka, valamint házi likőrök és egyéb szeszesital-különlegességek szerepelnek a kínálatban. A karácsonyhoz szükséges kellékeket, ajándékokat is megvásárolhatják, mert karácsonyi díszek, kosarak, rongyszőnyegek is lesznek. Sok új kiállítónk van, akik először szerepelnek a fesztiválon, nekik szeretnénk kedvet csinálni és rámutatni, hogy a nagyanyáiktól tanult receptek alapján házi készítésű gyümölcslevekkel, lekvárokkal, befőttekkel, házi tésztával, de akár a szabás-varrás tudományának a birtokában is pluszbevételre tehetnek szert. Eddig negyvenöt kiállító jelezte részvételét. Közvetlenül a termelőktől vásárolhatnak a látogatók, ezért a legalacsonyabb áron lehet megvásárolni a termékeket, ezenkívül használati utasítást és tanácsokat kapnak a vásárlók. Termékkatalógusban is szerepelnek kiállítóink, ezáltal a vásárlók egész évben felvehetik a kapcsolatot a termelőkkel – mondta Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke, a rendezvény egyik szervezője a szerdán megtartott sajtótájékoztatón.

A fesztivál keretében a Nemzetközi Tepertősütő Fesztivált és Disznótoros Napok rendezvényt az idén ötödik alkalommal szervezi meg az Elit Palics és a Noge hentesüzlet.

– A Tepertősütő versenyre péntekig várjuk a jelentkezőket a 069/754-043-as telefonszámon. A nevezési díj 1600 dinár, a csapatok tíz kiló zsírszalonnát kapnak. A kisült zsírt szegény sorsú családok kapják, míg a tepertőt a csapatok megtartják maguknak. A kész tepertőt háromtagú szakmai zsűri értékeli, a legjobb tepertőkészítő csapat értékes nyereményt kap. Kiváló közösségépítő jelleggel bír a rendezvény, Magyarországról is neveznek be csapatok a versenyre. Mondhatom, hogy már igazi turisztikai látványosság is, ugyanis minden évben több külföldi látogatója van a rendezvénynek. Eddig húsz tepertősütő csapat jelezte részvételét, de péntekig még számítunk új csapatokra – hallottuk Engi Norbert szervezőtől.

A sajtótájékoztatón Osztrogonác Simon, a városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja is jelen volt, aki reményét fejezte ki, hogy a hétvégi rendezvényre sokan ellátogatnak.

A fesztivál az idén pénzügyi okokból csak egynapos lesz.