2024. április 18., csütörtök

Pluszpénzt biztosítani az ünnepekre

Érdemes áttekinteni a bankok hitelkínálatát

Az ünnepi készülődés nemcsak örömet okoz, hanem gyakran fejtörést is, mert biztosítani kell a hozzá szükséges pénzt, figyelembe véve az ünnepekkel járó többletkiadást: a fenyőfa és az ajándékok megvásárlásán kívül az ünnepi asztal kellékei is tetemes kiadást jelentenek a családi költségvetésben. Utánajártunk néhány bank szabadkai fiókintézetében, vajon milyen feltételekkel kínálnak készpénzhitelt, melyek a legattraktívabb szolgáltatásuk, valamint, hogy milyen az érdeklődés a polgárok körében.

A Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) szabadkai fiókintézetének lakossági ügyekkel megbízott igazgatónője, Ljubica Martinović kiemelte, hogy intézményükben most a 9,95%-os kamat mellett kínált dináralapú, akár 120 hónapos törlesztésű hitel a legkelendőbb.

A lakossági csekkek is közkedveltek a lakosság körében, mert továbbra is kamatmentesek, és szintén nagy az érdeklődés a MASTER INSTALMENT hitelkártya iránt is, amellyel a vásárlók havi részletekben törleszthetik az elköltött pénzösszeget. A kamat az elköltött összeg nagyságától és a törlesztés időtartamától függ. Ennél a terméknél is 12 hónapon át törleszthető az elköltött összeg, van lehetőség esetenként kamatmentes törlesztésre áru vásárlásakor, mert a Kereskedelmi Bank üzleti partnereivel egyedi együttműködési szerződés aláírásával tudja biztosítani, hogy ezeknek a partnereknek a termékei vásárlásakor az említett hitelkártyával egyedi feltételeket tudjon biztosítani a polgároknak, akik ezeknél a partnereknél vásárolnak.

– Ami az ünnepi készülődést illeti, még nem érezhető nagyobb érdeklődés a hitelek iránt, habár az előző évek tapasztalataiból merítve elmondhatom, hogy az idén sem marad el az érdeklődés a készpénzhitelek iránt most, év végén, az ünnepek közeledtével. A nyugdíjasoknak 75 éves korig 60 havi törlesztéssel és külön biztosítással kínálunk hiteleket, itt kiemelném, hogy a biztosítást a nyugdíjas-hitelekre a bank fizeti. Attól függetlenül, hogy az illető nyugdíjas a bank ügyfele, tehát a Kereskedelmi Bankban folyósítják a nyugdíját vagy sem, 13,5%-os évi fix kamatot kell fizetnie a banknak a felvett pénzösszegre – magyarázta Ljubica Martinović igazgatónő.

Az Erste Banknál megtudtuk, hogy minden ügyfélnek külön kalkuláció alapján dolgozzák ki a hitelajánlatot. Online hiteligénylés esetében netbankinggal vagy a bank honlapján sokkal kedvezőbb feltételek mellett juthatnak ügyfeleik hitelhez. Legnagyobb az érdeklődés a lakossági csekkek, valamint a MASTER hitelkártya iránt, melyre 17,50%-os a nominális kamat, míg a megengedett negatív számlaegyenleggel rendelkező ügyfeleknek 17%-os a nominális kamat (amihez 3,5%-os háromhavi belibor társul). A hitelelbírálás egy napot vesz igénybe.

Az Opportunity Bank szabadkai kirendeltségében megtudtuk, hogy náluk a nyugdíjasok részére a legkedvezményesebb ajánlatuk a 17,95%-os nominális kamatú hitel, amelyet a 75. életév betöltéséig kell törleszteni, a törlesztés időszaka 60-tól 84 hónap. A hitelelbírálási díj összege a hiteltörlesztés idejétől, valamint a felvett hitelösszegtől függ. A legalacsonyabb felvehető hitel 20 000 a legmagasabb pedig 600 000 dinár. Minden 60 000 dinárt meghaladó hitelnél kötelező a hitelbiztosítás.

Mindenki eldöntheti, hogy mely banki szolgáltatás keltette fel leginkább az érdeklődését, és pontos mérlegelés után kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.