2024. április 25., csütörtök

Hosszabb kutyaélet

Ingyenes szukaivartalanítás

Dr. Goran Bakitól, a Veterinar magánállatorvosi rendelő állatorvosától az év végéig tartó nősténykutya-ivartalanítási akciójukról érdeklődtünk.

– Egész évben vannak különböző akciók a Veterinar magánállatorvosi rendelő szervezésében, mert külföldi donációt kapunk egy svájci állatvédő egyesülettől, ennek köszönhetően az ivartalanításért munkadíjat nem számolunk fel, csak a műtéthez szükséges kellékeket fizettetjük meg, ezek a költségek 1400 és 2500 dinár között mozognak a kutyus testsúlyától függően. Ami a műtéti előkészületeket illeti, a kutyus a műtétet megelőző nyolc-tizenkét órával nem ehet, és a vizet is néhány órával a műtét előtt meg kell vonni az állattól. A műtétet követő harmadik napon ellenőrzésre kell hozni a kutyust, ha nincs semmilyen komplikáció, akkor egy héttel a műtét után kivesszük a varratot.

Egészségügyi szempontból milyen hatással van az ivartalanítás a kutyusokra, kérdeztük dr. Goran Bakit.

(Molnár Edvárd illusztrációja)

(Molnár Edvárd illusztrációja)

– Ezek az állatok sokkal tovább szoktak élni, mert a szuka, amikor elkezd tüzelni, az ösztöne kóborlásra hajtja, gyakran elszökik, elkószál. Az állat gyakrabban vizel, mert ezek a hormonok a vizeletében vannak, a hímkutyák jobban felfigyelnek rá. Az ivartalanítással meggátoljuk a fogamzást, elejét vesszük a szaporodásnak. A sterilizáció által meggátolhatók azok a problémák, amelyek később jelentkezhetnek az életben: a gennyes méhgyulladás, a petefészekgyulladás, ciszták a méhen és a petefészken, amelyek rendellenességeket idézhetnek elő, például, hogy gyakrabban tüzel a szuka, gyakoribb a megtermékenyítési lehetőség, ugyanakkor ezáltal a daganatos megbetegedések előfordulásának lehetősége is csökkenthető. Az ivartalanított kutyusok tovább élnek. Előfordul, hogy jelentkeznek mellékhatások, az állat lelassul, többletsúly jelentkezhet, ez étrend-kiegészítéssel és megfelelő mozgással korrigálható. Esetenként vizeletcsöpögés is előfordulhat, de ez jelentkezhet nem ivartalanított idősebb szukáknál is. A műtétet követő napokban a kutyus fáradékonyabb, aluszékonyabb, az étrendre is oda kell figyelni, mellőzni kell a csontot és a rizst a székrekedés elkerülése végett. Kerülni kell a játékot és a futást, csak sétáltatni kell ilyenkor a kutyust. Vannak olyan szukák, amelyeknek nem változik a viselkedésük az ivartalanítást követően, vannak, amelyek kicsit lustábbak lesznek, néha előfordulhat, hogy agresszívabbak, de ez nem törvényszerű – hallottuk az állatorvostól.

Akik szeretnék az akció idején ivartalanítani a nőstény kutyusukat, jelentkezhetnek a Veterinar magánállatorvosi rendelő 024/552-549-es telefonszámán, ahol felveszik az adatokat időpontegyeztetés céljából. Az ivartalanítási akció december végéig tart.