2024. április 20., szombat

Tanulni kell a történtekből

Rendhagyó tanórán emlékeztek a holokausztra hétfőn este az óbecsei Városi Színházban

A holokausztra emlékeztek hétfőn este Óbecsén. A történelmi tények mellett a visszaemlékezések és a Szerb-zsidó Énekes Társaság dalai is segítettek abban, hogy a Városi Színházban megtartott rendhagyó iskolai órán a középiskolások szembesüljenek az előítéletek romboló erejével.

Szerbiában 400 ezer zsidó élt a második világháború előtt, közülük mindössze négyezren élték túl a borzalmakat. A túlélők egyike, Aleksandar Ajzinberg saját kamaszkori emlékeit idézte fel.
– Tizenegy éves koromig ugyanúgy éltem, mint bárki más, aztán az előítéletek miatt üldözöttek lettünk és hatmillióan odavesztek. Sajnos a mai napig léteznek sztereotípiák, még ha azok másfélék is. Úgy érzem, azért gerjesztik őket egyesek, hogy nekik abból hasznuk legyen. Arra kérem az Istent vagy a csoda erejét, hogy az emberek észhez térjenek és felejtsék el ezeket az előítéleteket – mondta egyebek között Aleksandar Ajzinberg.
Az óbecsei már a 63. ilyen előadása volt a Szerb-zsidó Énekes Társaságnak. Marlena Weinberger Pavlović szervező szerint ezeken a rendezvényeken több mint 12 ezer diák vett részt az elmúlt hat év során.
– Amikor 2011-ben útjára indítottam ezt a projektet, még nem tudtam, milyen fogadtatásban részesítik majd a diákok ezt a két iskolai órának megfelelő előadást. Azóta megtapasztaltam, hogy ha megfelelő módon dolgozzuk fel a témákat, akkor a középiskolások nyitottak irántuk. Azért beszélünk nekik a zsidó, szerb és roma áldozatokról, hogy így vegyük fel a harcot az előítéletek, a rasszizmus, az antiszemitizmus és a többi hasonló jelenség ellen. Emlékezni kell a történtekre azért is, hogy elejét vegyük a revíziós törekvéseknek – jelentette ki Marlena Weinberger Pavlović.
Az est házigazdája az óbecsei gimnázium volt, amely Pavlović szerint több iskolával ellentétben azonnal igent mondott erre a lehetőségre, és telt házas nézőtérrel várta a vendégeket. A holokauszt borzalmáról dr. Milan Koljanin történész és Dragan Popadić szociálpszichológus is beszélt. A rendezvényt az oktatási minisztérium, valamint a belgrádi német nagykövetség támogatta.