2024. március 29., péntek

A hídról a halálba, hogyan és miért?

Továbbra sem találják a Tiszába esett zentai lányt – Sorjáznak a tragédiával kapcsolatos kérdések

A zentai Tisza Mentőcsapat tagjai szombat óta keresik a pénteken éjjel a tiszai hídról a folyóba zuhant és eltűnt 15 éves Vitéz Barbara holttestét. A Közgazdaság Középiskolába járó diáklány pénteken éjjel többedmagával tartózkodott a hídon, amikor bekövetkezett a szerencsétlenség, a bánáti oldal közelében lévő hídláb környékén esett a folyóba és tűnt el nyomtalanul. Ezen a helyen a víz mélysége 6–8 méter, és alig 4–6 Celsius-fokos. Az ilyen hideg vízben egy edzett felnőtt szervezete sem képes ellenállni a hidegnek egy-két percnél tovább, beáll az izomgörcs és a halál.

A keresést végző mentőcsapat vezetője, Baranyi Nándor elmondta, hogy szombaton és vasárnap is egész nap, szürkületig keresték a vízbefulladt lány holttestét, de nem jutottak eredményre. Ennek ellenére nem adják fel a kutatást, mindennap vízre szállnak a mentőcsapat motorcsónakjával, és a zentai hídtól az adai község határáig folytatják a kutatást. A keresés során ultrahanggal működő hangradarral is vizsgálták a medret.

A zentai Tisza-szakaszon az idén eddig már négy személy holttestét vetette ki a folyó, akik a Zenta fölötti szakaszon fulladtak vízbe. A zentai kamasz lány már az ötödik személy, aki a folyóban lelte halálát. A Tisza Mentőcsapat tagjai tovább folytatják az eltűnt lány keresését, de még napokig várni kell, mire a hideg folyó vize a felszínre hozza áldozatát.

Továbbra sincs válasz a tragédia részleteire.

Barbara még csak mostanság kezdett eljárni hétvégeken szórakozni. A legutóbbi kimenője alkalmával is, amikor a szülei megkérték, hogy éjfélre legyen otthon, Barbara már fél órával korábban hazaért. A tragédiával végződő napon vacsora után a városba indult, a szüleinek azt mondta, hogy a buszállomásnál találkozik a társaságával, majd együtt mennek megünnepelni a barátnője születésnapját a városban. A barátnője egyik fiú rokona is velük volt, aki állítólag 22 órakor hazatelefonált, hogy Barbara már nincs a társaságukban, otthagyta őket. Ami azért furcsa, mert alig negyedórával később, 22.15-kor a rendőrök már Barbara szüleinél voltak, és azt kérdezték tőlük, hogy tudják-e, hol van a lányuk, és egy róla készült fényképet kértek.

Hová indult Barbara, kivel találkozott még? Hogy került a tiszai híd bánáti végéhez közel eső hídláb környékére, ahonnan a vízbe esett? Számos megválaszolatlan kérdés merült föl a lány eltűnése óta. Voltak olyan találgatások, hogy a fiatalok csoportja, köztük Barbara is, felmászott a híd korlátjára vagy a vaskonstrukcióra, ahonnan a lány véletlenül a Tiszába esett. A tragikus balesetnek ez a magyarázata azért sántít, mert a lány félt a magasságtól, odahaza a padlásra sem mert felmenni a létrán.

A Barbara által úgymond otthagyott társaságból mégiscsak láthatták, hogy mi történt a hídon, mert az említett fiú az anyjának írt üzenetében azt közölte, hogy a rendőrségen van, mert látták, hogy valaki a hídról a Tiszába esett. A rendőrség szombaton csak annyit közölt a szülőkkel, hogy Barbara a hídon megpróbált valakit kikerülni, amikor megcsúszott, és átesett a korláton a mélybe. A folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva több részletet nem közölt a rendőrség. A Tisza két partját összekötő hídon a korlát a 15 éves lánynak majdnem a hónaljáig ér, és ezen nem lehet csak úgy átesni. Előbb fel kell rá mászni, hogy az ember súlypontja átbillenjen a másik oldalra. Aki gyalogszerrel már kelt át a zentai hídon, és netán megcsúszott, az tisztában van a körülményekkel, hogy az egyensúlyát veszített testre lefelé ható erők miatt elméleti esély sincs arra, hogy átessen a korláton, legfeljebb lehuppan a járdára, vagy nekiesik a korlátnak. Enyhén szólva is sántít a rendőrség magyarázata, és nem tisztázódott az a körülmény sem, hogy ki vagy kik voltak még Barbara társaságában, és a tragédia pillanatában mennyire álltak közel vagy távol a lánytól, és közben mit csináltak, lökdösődtek, ugrabugráltak, heccelték egymást, úgymond hülyéskedtek, ahogyan a kamaszok szokták, ami azután egy óvatlan pillanatban tragédiába torkollott.