2024. április 25., csütörtök

Hamarosan elkezdődik a Vénusz bontása

Az új, fedett medence építését jövőre tervezik, megnyitását pedig 2018-ban

Topolyát hívhatnánk a fürdők városának is, története során ugyanis számos helyen létesült medence, közfürdő.

A napokban megkezdődhet a Vénusz szabadidőközpont romos épületének bontása (Ótos András felvétele)

A napokban megkezdődhet a Vénusz szabadidőközpont romos épületének bontása (Ótos András felvétele)

A Vénusz fürdő az 1930-as években nyílt meg, majd 1981-ben teljesen újjáépítették, és akkor a helyiségeiben többféle szolgáltatás állt a vendégek rendelkezésére. Az azóta eltelt évtizedek alatt azonban a létesítmény teljesen tönkrement, és jelenleg is kihasználatlanul, romos állapotban van. A város vezetői előtt hosszú évek óta folyamatosan megoldandó feladatként állt a fürdő, most azonban úgy tűnik, hogy megoldódik a probléma.

Kislinder Gábor, Topolya polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy hamarosan elkezdődik a Vénusz bontása, amire a pénzeszközöket az állam biztosítja, és belátható időn belül felépülhet az új fedett fürdő.

– A második alkalommal ez év júniusában kiírt közbeszerzési pályázatunkat megtámadták, de most megszületett a jogerős határozat, hogy minden szabályosan történt. Ettől kezdve a közbeszerzési folyamatot lehet folytatni, és a nyertes pályázóval megköthetjük a szerződést. Erre a napokban sor kerül. A pályázatkiírásban adó nélkül 12,5 millió dinár szerepelt, és végül a pályázatot a bajmoki Dubrava Kft. nyerte meg nettó 12.497.940 dináros árajánlatával, ami adóval együtt nem egész 15 millió dinárt tesz ki – nyilatkozta Kislinder Gábor, aki azt is elmondta, hogy a nyertes mellett további két cég pályázott a Vénusz lebontására kiírt közbeszerzésen. Az egyik nem felelt meg a technikai feltételeknek, a másik pályázónak az árajánlata, amely adó nélkül meghaladta a 13 milliót, viszont nem felelt meg a kiírásban meghatározott összegnek.

Kislinder Gábor azt is elmondta, hogy a nyertes Dubrava cégnek ötven munkanap alatt kell elvégeznie a bruttó 5460 négyzetméteres terület rendezését, ami magába foglalja a bontási hulladék elszállítását is. A polgármester kifejtette azt is, hogy a kivitelezővel megbeszéltek értelmében odafigyelnek a környezetvédelemre, és arra, hogy a parkban minél kevesebb kárt okozzanak.

– Most, hogy már tudjuk, hogy a bontás rendben lesz, és tudjuk a határidőt, hacsak olyan rossz idő nem lesz, ami gátolja a munkálatok végzését, kijelenthetjük, hogy az új fedett Vénusz terveztetésének el kell indulnia. Mi a költségvetést úgy próbáljuk összeállítani, hogy magába foglalja a bontást és az építés elkezdését is, ami szintén közbeszerzés által kell megtörténjen. Ha minden a tervek szerint halad, a jövő év közepén ki tudjuk írni, és ősszel már kezdődhet az építkezés. Reményeink szerint az építés 2018 közepére befejeződik, és ez azt jelenti, hogy amit ígértünk a kampányunkban, azt be is tartottuk – fogalmazott a polgármester, és ez alapján azt is kijelenthetjük, hogy a 2018/19-es év fordulójára a fürdés városunkban nemcsak a nyári hónapokra korlátozódik majd, hanem télen is, kedvezőtlen időjárási körülmények közepette is lehetőség lesz fürödni az új, fedett medencében, amelynek ötletterve már elkészült, és a döntéshozók már el is fogadták.