2024. március 28., csütörtök

A vers ünnepe

Véget ért a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó – Az idén jubilált a rangos esemény – Csókára került a Dudás Kálmán-díj

A hétvégén a bácsfeketehegyi (feketicsi) Kultúrotthonban tartották meg a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót. A rangos eseményre immár huszadik alkalommal került sor a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szervezésében. A találkozó résztvevőit és közönségét Hajvert Ákos, a VMVE elnöke köszöntötte, és dr. Szőke Anna, az esemény társalapítója nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Molnár Krekity Olga, a találkozó másik társalapítója is.

Hajvert köszöntőjében elmondta, hogy a találkozó Kishegyesen indult útjára, és ő már örökségként vette át Szőke Annától és Molnár Krekity Olgától. Megköszönte a két alapítónak és mindazoknak, akik segítették a találkozót, hogy mára tömeges és rangos eseménnyé nője ki magát. Ugyancsak köszönetet mondott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. -nek, amiért évről évre segíti a találkozó megvalósulását. A VMVE elnöke arról is szólt, hogy az idén hetedik alkalommal osztották ki a Dudás Kálmán-díjat, amely Nemes Fekete Edit kerámiaművész alkotása.

Nem kis dolog életben tartani egy ilyen találkozót – mondta megnyitóbeszédében Szőke Anna. Húsz évvel ezelőtt olyan valami indult el, ami akkor még egyedinek számított Vajdaságban. Nyolcvanöt versenyző nevezett be az első találkozóra, amely feledhetetlen élmény volt. Húsz év alatt elszaporodtak a versmondó versenyek, és ez ahhoz vezetett, hogy felaprózódott az egész – fogalmazott Szőke, majd hozzátette, hogy a Dudás Kálmán-találkozóval nem ez történt, hanem kinőtte magát.

Az ünnepélyes megnyitót a verseny több fordulója követte, de a szombati napon kulturális tartalom is párosult a versengéshez. Az érdeklődők megtekinthették Toma Erzsébet kerámiaművész Virágos cserepek című kiállítását, Zakinszky Toma Viktóra: Szél Jankó és a kiscsalád című gyermekkönyv második kötetének bemutatóját és Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas előadóművész Forr a dal már című 56-os estjét.

A verseny döntőjére és az ünnepélyes díjátadóra vasárnap délelőtt került sor. Az idei rendezvényen a szavalók teljesítményét két csoportban értékelték, és a zsűri most is neves szakemberekből állt, Kovács Frigyes színművész, Krizsán Szilvia színművész, Pataki András rendező, Bori Fekete Ágnes drámatanár, Lőrincz Tímea színművész és Tóth Péter Lóránt előadóművész alkotta.

A zsűri 5 kategóriában hirdetett eredményt, a kisgyermek (alsós) kategóriában Erdei Anna Dorka lett az első Kishegyesről, Bába Lujza a második Újvidékről és Kiskomáromi Zsolna a harmadik Óbecséről. A gyermek (5-6 osztály) kategória első helyezettje Szabó Rebeka Topolyáról, Kormányos Ákos Muzslyáról és Vajda Noa Pálma Bácsfeketehegyről osztozik a második helyen, harmadik pedig Bácsi Virág Kishegyesről. A 7-8 osztályosoknál első a bácsfeketehegyi Kerekes Zalán, második a nagykanizsai Horváth Bendegúz és harmadik a bácsfeketehegyi Bede Anett. Ifjúsági kategóriában Marx Éva Csókáról lett az első, Major Lili Kishegyesről a második és Dupák Fanni Csókáról a harmadik. Hodik Annabella Bácsfeketehegyről különdíjban részesült. Felnőtt kategóriában két szabadkai helyezett lett: első Binszki Teréz, a második Miklenovics Aranka. Az idei találkozón a Dudás Kálmán-díjat Marx Éva kapta.