2024. április 23., kedd

Paskó Csaba a lillafüredi István Nádor Borlovagrend tagja lett

A lillafüredi István Nádor Borlovagrend immáron 17. alkalommal újra megrendezte a Jótékonysági Gálavacsorát, ezúttal 2016. november 26-án, szombaton a Lillafüredi Palotaszállóban. Ezen az eseményen mindig nagy létszámban vesznek részt a Magyar Borrendek Országos Szövetségének tagjai, és itt vannak a határon túli borlovagrendek képviselői is. Az idén Paskó Csabát, római katolikus papot, karnagyot, zenepedagógust és szakácsot, vele együtt Nyári Károly zongoraművészt, zenészt érte az a megtiszteltetés, hogy az István Nádor Borlovagrend tiszteletbeli tagjai közé vették fel, és ünnepi ceremónia keretében borlovaggá ütötték őket.

Hasonlóan az előző évekhez, idén is jeles személyeket avattak borlovaggá, akik elsősorban munkájukkal, sikeres borászatukkal keltették fel a szakma figyelmét. A tagok nemcsak borászokat, hanem tiszteletbeli tagokat is avatnak minden évben. A borlovagok és tiszteletbeli borlovagok elsődleges feladata a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása, és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése.

A borvacsora ételei Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, a Hotel Palota konyhafőnöke, és Paskó Csaba római katolikus pap, egyben szakács receptjei alapján készültek.

Az István Nádor Borlovagrend tagjai között van Farkas Bertalan űrhajós, Benkő László zenész, dr. Benkó Sándor, a Benkó Dixilend vezetője, Benke László olimpiai mesterszakács, és még sok olyan művész, tudós és közéleti személyiség, akik mindig is a magyar boroknak és mára már világhírű magyar gasztronómiánk nagykövetei voltak.