2024. április 19., péntek

Közel 180 embert vettek őrizetbe pénzmosás gyanújával Európa-szerte

Közel 180 embert vettek őrizetbe pénzmosás miatt egy előző heti nemzetközi akcióban Európa-szerte és az Egyesült Államokban - jelentette be az uniós igazságügyi együttműködési szervezet (Eurojust) kedden.
A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a hatóságok 23 millió euró értékben azonosítottak törvénytelenül szerzett pénzeket, amelyeknek mintegy 95 százaléka internetes cselekményekből származott.
A múlt heti akcióban tizenhat ország - Bulgária, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lettország, Magyarország, Moldova, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Ukrajna, valamint az Egyesült Államok - hatóságai vettek részt.
Az akció az úgynevezett money muling pénzmosási trükköt alkalmazó bűnözőket célozta. A módszer lényege, hogy a csalók közvetítők bankszámláin keresztül menekítik ki a különböző bűncselekményekből származó bevételeiket. A művelet során 580 ilyen közvetítőt azonosítottak és 380 gyanúsított kihallgattak.
Az ilyen tranzakciókban részt vevők között vannak, akik tisztában vannak vele, valójában mit is csinálnak, sokan azonban mit sem sejtenek. A csalók az internetes álláskeresőket valósnak tűnő, otthonról végezhető munkaajánlatokkal kecsegtetik. Még valódinak tűnő munkaszerződést is küldenek, és csak annyit kérnek, hogy az áldozat számlájára érkező összegeket az átutalási jutalék levonásával továbbítsák külföldre.
"A money muling a felszínen kisebb bűncselekménynek tűnik, de szervezett bűnözői csoportok állnak mögötte" - hangsúlyozta Michele Consinsx, az Eurojust vezetője.