2024. március 29., péntek

Gyermekülés 12 éves korig, ellenkező esetben a büntetés 120.000 dinár

Abban az esetben, ha gyermekülés nélkül 135 centiméternél alacsonyabb és 12 évnél fiatalabb gyermeket szállít személygépkocsijában, a jövőben 120.000 dináros büntetést kaphat.

Ha a parlament elfogadja az új közlekedésbiztonsági törvényt, a gyermekülés kötelezővé válik minden személygépkocsiban, kivételt képeznek a taxisok.

-A hatályban lévő törvény és a most készülő alapján sem lesz kötelező a taxisok számára, hogy gyermekülést szereljenek autójukba – mondta Damir Okanović, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója. Hozzátette: ez csupán praktikus dolgok miatt történt így.

Okanović elmagyarázta, a gyakorlatban lehetetlen lenne alkalmazni az új törvénytervezetet a taxisok esetében, mert ez a mindennapokban azt jelentené, hogy egyes taxisoknak akár 9 gyermekülést kellene hordani csomagtartójában – írja a Večernje novosti napilap.

-Három gyermekülésre lenne szükség a szabvány 0-lás, 1-es, 2-es és 3-as kategóriájából – magyarázta a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója.

Másfelől, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Bizottság szerint az lenne a legjobb megoldás, ha egyes taxivállalatok szolgáltatásainak a kínálatába beválogatnák a gyermeküléses fuvarozás lehetőségét is.

A gyermekek szállítása nagyon nagy gondot jelent, Szerbiában tavaly 14 kiskorú halt meg az utakon. A rendőrség által végzett közúti ellenőrzések során az utasok csupán 10 százaléka használta a hátsó biztonsági öveket.