2024. április 19., péntek

Nem könnyű előállítani, nem könnyű eladni sem

Méhészeknek ítélt támogatásokról írtak alá szerződéseket a Tartományi Képviselőházban – Tízmillió dinár a részfinanszírozási keretösszeg

Az idei évre tervezett ötmillió dináros támogatáson kívül most újabb tízmillió dináros keretösszeggel segítette a tartományi kormány a méhészeket.

Mgr. Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár elmondta, az új tartományi kormány a költségvetés módosítása révén teremtette meg a szükséges anyagi eszközöket az újabb támogatás odaítéléséhez.
– A méz kivitelét illetően Szerbia, s azon belül Vajdaság, egyre jobb eredményeket könyvel el. Felismertük a jelentőségét annak, hogy az ágazatot tovább fejlesszük, hogy még jobban kihasználjuk az abban rejlő lehetőségeket. Tízmillió dinárt hagytunk most jóvá, ebből 6,5 milliót méhészeti felszerelés, 3,5 milliót pedig méhcsaládok beszerzésére szántunk. Összesen 76 szerződést köthetünk: szinte mindenki kapott támogatást, aki jelentkezett, és rendben volt a pályázati dokumentációja. Részfinanszírozásról beszélünk, vissza nem térítendő támogatásokról, amelyek a beszerzésre váró felszerelés vagy méhcsaládok értékének legfeljebb a felét tehetik ki – foglalta össze Radojević.
Hozzátette, hogy méhészeink elismert, minőségi termékeket gyártanak és értékesítenek a piacon, az egyetlen gondot a különféle hamisítványok jelentik, amelyek kétségkívül léteznek, s melyekkel szemben szigorú lépéseket fontolgat köztársasági szinten az illetékes minisztérium.
A 95 jelentkező közül ezúttal tehát 76-an részesültek támogatásban, az erről szóló szerződéseket a Tartományi Képviselőházban írták alá. Egyikük a temerini Oláh Péter, akinek már az édesapja is méhészettel foglalkozott, s a vállalkozást még a nyolcvanas években indította. Elmondta, hogy mint minden üzlet, ez is egyszer jobban, másszor rosszabbul megy.
Édesapja halála után folytatta a családi vállalkozást, máig eljutott oda, hogy 175 méhcsaláddal rendelkezik. Most felszerelés beszerzése végett pályázott, reméli, hogy a jövő év folyamán további 50–100 családdal gyarapíthatja az állományát, az év végére szeretne elérni a 300-as számig.
Barkóci Vilmos beodrai méhész úgyszintén családi hagyományt folytat azzal, hogy átvette a méhészetet a szülőktől. Mintegy húsz éve dolgozik ebben a szakmában, most úgy döntött, maga is él a tartomány által felkínált lehetőségekkel. A Magyar Szónak elmondta, hogy pörgetőt és egyéb felszerelést kíván vásárolni, hogy hatékonyabbá tegye a munkát. Jelenleg 110 méhcsaláddal rendelkezik, a kapacitások bővítésén egyelőre nem gondolkodik. A piacon uralkodó helyzetről szólva megjegyezte, hogy nem mindig könnyű értékesíteni az előállított mézet.
A szerződések aláírásakor bejelentették azt is, hogy december 10-én az Újvidéki Vásáron konferenciát szerveznek, mely úgyszintén a méhészettel foglalkozik majd.