2024. április 25., csütörtök
KOMMENTÁR

A parlamenttől a valóságshow-ig

Egyes kereskedelmi csatornák a szerb celebek szókimondásával, minden szégyentől mentes viselkedésével traktálják a nézőt, ahol sokszor a celebek tudásszintje az általános iskolások alaptudását sem üti meg. Ugyanakkor az egymás közötti kommunikációjuk abból áll, hogy megpróbálják egymást túlkiabálni, és közben az érvektől mentes vitában egymás szennyesét teregetik ki. Akinek tetszik, nézi, akinek nem, átkapcsol. De! Az elmúlt időszakban az ország törvényhozó szerve, a köztársasági parlament képviselői tették magukévá ezt a stílust. Az élő közvetítéseket sem muszáj mindenkinek követni, ám jó lenne, ha a politikai elit belátná, nem saját magát, hanem elsősorban a választópolgárokat képviseli a képviselőházban.

Az elmúlt napokban a parlament napirendjén többek között a büntetőjogi törvény módosítása, illetve a családon belüli erőszak megelőzésével foglalkozó törvény szerepelt. És amíg ők maguk az erőszakmentes család és az erőszaktevők megbüntetése mellett szólaltak fel, az ülések során nem tudták felszólalásukból sem a sértegetést, sem az agresszív fellépést kihagyni. Sőt, legutóbb a parlament adminisztratív bizottságának ülésén, ahol az állami költségvetés szerepelt napirenden, majdnem fizikai leszámolásig fajult a vita.

A jelenlegi kormány felállása előtt mindenki Vojislav Šešeljtől és a Szerb Radikális Párt képviselőitől tartott, hiszen emlékszünk a parlament azon időszakára, amikor szállt a cipő… Most is hozzák a formájukat, de talán kicsit visszafogottabbak mint 10–15 évvel ezelőtt. A feszültség azonban a maroknyi ellenzék, és a többségi párt képviselői között egyre nagyobb. Amíg például az Elég volt! mozgalom képviselői egységes demonstrációkkal mutatják ki nemtetszésüket, amire a parlament munkaszabályzata lehetőséget ad, addig a Szerb Haladó Párt egyes képviselői még mindig újra és újra felelevenítve az 5-6 évvel ezelőtt történt törvénytelenségeket, újra és újra gyalázatos fotókat mutatnak be, vagy olyan személyes adatokat hoznak nyilvánosságra, ami kapcsán Rodoljub Šabić adatvédelmi biztosnak is reagálnia kellett. A parlament adminisztratív bizottságának csütörtöki ülésén a bizottság elnöke büntetést szabott ki az ellenzéki képviselőkből álló bizottsági tagokra, a fizetésük 10, illetve 50 százalékát vonta meg (ami 7000, illetve 35 000 dinárt tesz ki). Döntését azzal indokolta, hogy a Demokrata Párt, illetve az Elég volt! képviselői sértegették a családját, közbeszóltak, nem kértek szót, méltánytalanul viselkedtek. Az ellenzéki képviselők pedig arra panaszkodtak, hogy a bizottság elnöke figyelmen kívül hagyta jogaikat, nem hagyott lehetőséget a felszólalásra.

Kinek van igaza? Talán mindegy is. Az embernek az a benyomása, hogy sokszor izomból reagálnak a politikusaink. Amikor már nincs érv, egymás sértegetéséhez, a múltban történt törvénytelenségekhez nyúlnak.

Mikor jön már el az az idő, amikor nem a nyilvánosság előtt kell bizonygatni a törvénytelenségeket, hanem a rendőrség és az ügyészég foglalkozik vele? És mikor lesz már fontosabb a pozitív eredmények felmutatása (és nem annak bizonygatása) egymás sértegetésénél?