2024. március 29., péntek

„Szükség van a városi községek kialakítására”

A Mozgalom a Polgári Szabadkáért hétfői sajtótájékoztatóján Maglai Jenő a városi községek kialakítása kapcsán kiemelte, azért különösen fontos ezzel foglalkozni, mert a peremvárosban élők élete igen leromlott gazdasági és infrastrukturális szempontból, hiszen ezek a települések elhanyagoltak, sokan, elsősorban a magasan képzett fiatalok elköltöztek onnan. Az adminisztratív központok kialakításával és néhány állami szerv helyi irodájának megnyitásával ugyan a leépülést nem lehet teljesen megállítani, de megkönnyítenék a Palicson, Bajmokon és Csantavéren élők életét. Maglai rámutatott, már most el kellene kezdeni ezen dolgozni, egy stratégiát kidolgozni, hogy a városi községek 2020 után elkezdjenek működni.

– A képviselő-testület a másik napirendi pontra vonatkozó javaslatunkat is elutasította, melyben a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóbizottságának leváltásáról szerettünk volna vitát nyitni. A Naša Radostban már évek óta bajok vannak, az intézmény a politika szolgálatába állt, egyre rosszabb a szolgáltatás minősége, s nem viselnek megfelelően gondot a gyermekeink neveléséről és gondozásáról. Véleményünk szerint az intézmény élére egy új, és szakmai szempontból megfelelő vezetőséget kellene kinevezni.

Maglai bírálta a Subotica.com egyoldalú tájékoztatását a csütörtöki képviselő-testületi ülésről, továbbá kiemelte, elfogadhatatlannak tartják, hogy a polgármester az ülésen rendreutasítóan és kioktatóan beszéljen a képviselő-testület elnökével, ő ugyanis nem egy személy, hanem egy intézmény, meg kell adni neki a kellő tiszteletet.

Huzsvár József aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy az új városvezetés nem fordít kellő figyelmet arra a Német Fejlesztési Bank által 6,5 millió euróval támogatott programtervre, mely a Palics–Ludasi-tó szanálására vonatkozik. Mint hangsúlyozta, a Ludasi-tó részletes rendezési terve máris fél évet késik, a Kwf Bank képviselője pedig fél éve hiába próbál találkozót kérni a polgármestertől, ezért azt kérik a városi hatalomtól, hogy felelősségteljesen álljanak hozzá ehhez, mert a tó állapotának rendezése közérdek.