2024. április 25., csütörtök

Mi a Black Friday, vagyis a fekete péntek?

A hálaadást követő első péntek hagyományosan a karácsonyi bevásárlási időszak kezdete az Egyesült Államokban, amit hatalmas akciókkal indítanak. A tengerentúlon ezt nevezik Black Fridaynak, vagyis fekete pénteknek, ami minden év november 23. és 29. közötti időszak egyik napjára esik. Amerikában ilyenkor sokan szabadságot vesznek ki, hogy kihasználhassák a kedvezményeket. Azonban a tömeghisztéria sem ritka, tömegek táboroznak le az üzletek előtt, és akár az éjszakát is ott töltik, hogy biztosan hozzájussanak az akciós termékekhez. A nagy tömeg azonban sokakat taszít, és gyakran előfordul, hogy a vásárlók komoly sérüléseket szenvednek el a nagy tolongásban, egyszerűen letapossák egymást. Sőt, a tengerentúlon már nem egyszer haláleset is előfordult a fekete péntek miatt, volt köztük pisztolyos leszámolás is vadnyugati stílusban, miután az érintettek összevesztek az akciós terméken. Az utóbbi néhány évben ennek elkerülésére remek megoldás jelent az online vásárlás, ahol talán a webáruházak még nagyobb kedvezményekkel várják fekete péntek alakalmából az online vásárlókat. Magyarországon éppen ez volt a meghonosításának egyik célja, hogy növeljék az e-kiskereskedelmet.

A Black Friday kifejezést a mai értelmében először a philadelphiai rendőrség alkalmazta a múlt század hatvanas éveiben, miután a karácsonyi vásárlás kezdete jelentős gyalogos és autóforgalommal járt, ami hatalmas forgalmi dugókat és nagyon sűrű közlekedést eredményezett. A negatív jelentést aztán egy jól irányzott kommunikációs fogással sikerült a városvezetésnek nem a nagy forgalommal, hanem a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetével összekötni. A kifejezés aztán gyorsan-frissen elterjedt Amerika-szerte.

A Black Friday, azaz a fekete péntek más országokban, többek között nálunk is kezd terjedni, bár az egybehangzó vélemények szerint sokkal kisebb az akciók mértéke, mint Amerikában. Az újságban olvastam és az interneten láttam, hogy a nagy leárazási akció vidékünkre is elért, hiszen több üzletben akár 70 százalékos árengedménnyel is vásárolhattunk. Azonnal felmerült bennem a kérdés, hogy miért éri meg ez a kereskedőknek, akik a leárazás nagyságát látva talán sokszor az önköltségi ár alatt árulnak. A hozzáértők szerint erre is megvan a válasz, a kereskedőknek a nagy leárazás elsősorban a hatalmas reklám miatt éri meg, amiből rengeteget profitálnak, illetve a sok kicsi sokra megy elv alapján, a nagy számú eladással is jól járnak. Jómagam abban nem nagyon hiszek abban, hogy van a világon olyan kereskedő, aki az önköltségi ár alá menne, mert nyilván azért kereskedik, hogy a saját zsebét töltse meg pénzzel, és nem a vásárlókét kímélje. Ezzel egybehangzó a tavalyi anyaországi sajtóvisszhang is, amely szerint a fekete pénteken adott árengedmények döntő része a 10–20 százalékos sávban mozgott, a 30–40 százalékos árura már vadászni kellett, a 70–80 százalékos árleszállítás pedig inkább csak a becsalogató marketingkampány részeként volt értékelhető. Ez másfelé sincs másként, nálunk sem.

Nyilván nem is szolgál másra a hangzatos fekete péntek elnevezés, mint az üzletbe becsalogató marketingkampányra, amit ezúttal egy kis amerikai maszlaggal fűszereztek be a kereskedők, hogy nyerőbb legyen. Az árengedmény biztosan jól jön a vásárlóknak, ez kétségtelen, hiszen némi pénzt takarítanak meg. Azonban a fekete péntek nagy nyertese biztosan nem a vásárló lesz, hanem a kereskedő, aki nemcsak keres, hanem talál is. A számítását mindenesetre biztosan megtalálja a leárazással, ilyen vagy olyan formában, hogy végül jól járjon.