2024. április 19., péntek

A vadászat múltjáról

Bemutatták Törköly István legújabb könyvét

Csütörtökön este a Zentai Alkotóházban nagy érdeklődés közepette mutatták be Szajányi Törköly Istvánnak, lapunk nyugdíjas munkatársának Darumadár többé vissza nem száll című könyvét.

Törköly István és Petrović Stevan a könyvbemutatón (Gergely Árpád felvétele)

Törköly István és Petrović Stevan a könyvbemutatón (Gergely Árpád felvétele)

Törköly legújabb, az utóbbi öt évben megjelent harmadik könyve is a vadászat történetével foglalkozik, s a kiadványban található vadásztörténetek az észak-bácskai és bánáti vadászatok nagy múltjáról szól – áll a kiadvány recenziójában, amelyet Petrović Stevan bácsföldvári vadász írt és olvasott föl a könyvbemutatón.

Petrović elmondta, hogy a térségünkben 144 évvel ezelőtt kezdődött meg a szervezett vadászat, s akkoriban még nagyon sok vad volt. Így Fehértemplomon 1874-ben alakult meg a vadásztársaság, Zentán 1884-ben, Nagykikindán egy évvel később, Padén pedig 1907-ben.

Törköly szövegei a könyv megírásával és az ebben feldolgozott vadásztörténetekkel az elkövetkezőkben fontos részei lesznek az egyszer majd elkészülő vajdasági vadászati krónikának – hangsúlyozta a bácsföldvári vadász, s hozzátette, hogy Törköly Istvánt dicséret illeti a téma fontosságának a felismeréséért, a történelmi anyag összegyűjtésének áldozatos munkájáért és a könyv megírásáért.

Törköly István 89 évvel ezelőtt, 1927-ben született Szajánban, s az elemi iskolát is itt végezte el, majd a nagykikindai magyar gimnáziumban kisérettségizett 1946-ban, az érettségit pedig Zentán tette le 1950-ben. Ezt követően 1987-ig a Magyar Szó újságírója és szerkesztője volt. Több, a vadászattal és helytörténettel kapcsolatos könyve is megjelent.