2024. április 25., csütörtök

Ötvenéves a bajsai iskola

A bajsai Testvériség-Egység Általános Iskola mostani épületét 1965-ben kezdték el építeni. Már az 1966/1967-es tanévben megkezdődött a tanítás az új iskola hét tantermében. Pénteken délután az iskolanapi ünnepség keretében emlékeztek meg a jeles évfordulóról.

Az ünnepségen megjelent Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár is. Köszöntőjében a következőket mondta:

Nyilas Mihály köszöntötte az ünneplőket (Kiss Zoltán felvétele)

Nyilas Mihály köszöntötte az ünneplőket (Kiss Zoltán felvétele)

– Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud, és nagyobb jótétemény sem. Móricz Zsigmond e gyönyörű gondolatával köszöntöm az iskola minden tisztelt dolgozóját és a kedves tanulókat az intézmény fennállásának 50. évfordulója alkalmából, a magam és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság nevében. Dacára a gyakran kedvezőtlen körülményeknek, a súlyos gazdasági helyzetnek és a számos átszervezési meg ideológiai váltásnak, a jövőbe vetett hit, a szilárd értékrendszer és a hivatástudat ösztönzi mindennapi gyakorlati tevékenységüket, tanítványaik, a jövő nemzedékének gondozásában.

Szilágyi Eleonóra igazgatónő kérésünkre a következőképpen mutatta be az ötvenéves intézményt és az ott folyó oktató-nevelő munkát.

Szilágyi Eleonóra (Kiss Zoltán felvétele)

Szilágyi Eleonóra (Kiss Zoltán felvétele)

– Ebben az épületben 1966-ban indult meg a tanítás. A 70-es évek elején készült el a központi fűtés, és az iskola épületét is fokozatosan bővítették. Elkészült még egy tanterem, egy műhely és a tornaterem. Az iskola jelenleg két részből, a bajsai, 2000 négyzetméter, valamint a pannóniai, 700 négyzetméter alapterületű részből áll. A pannóniai részben négy osztály volt, sajnos egy tagozat már megszűnt. A bajsai rész ma nyolc tanteremmel, egy műhellyel és egy tornateremmel várja a tanulókat. Az oktatás szerb és magyar nyelven folyik. Délelőtt a felsősök járnak iskolába, nyolc osztály van, négy magyar és négy szerb tagozat. Délután pedig az alsósok látogatják az órákat. Ők 13-tól 18 óráig tartózkodnak az iskola épületében. Itt hat osztály van: négy magyar és két szerb tagozat. Az első és a harmadik, valamint a második és a negyedik osztály van összevonva. A diákoknak lehetőségük van a kötelező tantárgyak mellett szlovák és angol nyelvet tanulni. Az iskola könyvtára 12- órától 13.30-ig van nyitva, erre a célra nincs külön helyiség, és a tanári szobában kapott helyet a diákok nagy örömére. Az iskola igen modern számítógépekkel és kiegészítőkkel rendelkezik. Jelenleg 185 tanulója van iskolánknak, és harmincegy foglalkoztatottja, ebből huszonhárom tanár és tanító. Egy pedagógusnő, egy titkárnő, öt takarítónő és szakácsnő, valamint egy fűtő az iskola alkalmazottja – hallottuk a bajsai Testvériség-Egység iskola igazgatónőjétől.

A tartományi titkár mellett jelen volt a topolyai községi önkormányzat két tanácsnoka, Domány Dudás Diana és Szatmári Adrián, illetve a bajsai helyi közösség elnöke, Lackovity Károly és titkára, Plohl Edvin, valamint az egyházak és a civil szervezetek vezetői is. Az ötvenéves jubileumra szervezett ünnepi műsor keretében felléptek az iskola diákjai, végül bemutatták Borús Margit Iskola című biográfiáját.

– A könyv nem csupán az iskola történelmére korlátozódik. Benne van egy kicsit az elmúlt 50 esztendő bajsai története, kultúrája, hagyományai. Jó volt látni, hogyan fejlődött, épült, szépült az iskola az elmúlt évtizedekben – hallottuk tőle. Az iskola tornatermét zsúfolásig megtöltő közönség soraiban jelent voltak az egykori iskolaigazgatók: Imrics István és Radivoj Preradovic, illetve volt tanárok, diákok is.