2024. április 23., kedd

Kishegyes község napja

Ünnepi ülést tartott a kishegyesi községi képviselő-testület – Merész tervei vannak az önkormányzatnak

Kishegyes pénteken ünnepelte a község megalakulásának napját. Ez alkalomból a képviselő-testület ünnepi ülést tartott, ahol a képviselőkön kívül jelen voltak magas rangú tartományi és diplomáciai képviselők, a községi intézmények és szervezetek, valamint a szomszédos községek képviselői. Az ülésen köszöntőbeszédet mondott Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere és Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

Marko Lazić köszöntőbeszédében arról szólt, hogy mi mindent tettek az elmúlt időszakban a polgárok életminőségének javítása érdekében.

Szűgyi István köszönti a díszülés vendégeit (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István köszönti a díszülés vendégeit (Lakatos János felvétele)

– A 2017-es tervek alapján Kishegyes községben fog folyni az egyik legnagyobb építkezés Szerbiában. Egy ambiciózus tervet indítunk útjára, amely egy vízgyár kiépítésére vonatkozik. Ez jelentősen hozzá fog járulni polgáraink egészségének megőrzéséhez. Ugyancsak prioritást élvező feladatunk egy komplett szennyvíztisztító tervének az elkészítése, ami februárra fog elkészülni. Reméljük, hogy a szennyvíztisztító és a csatorna építése rögtön ezután el fog kezdődni. Emellett folytatódnak a munkálatok a Kúla–Kishegyes csatorna építésén, amelynek előnyeit fölösleges ecsetelnem. 2017 májusára várható, hogy elkészül a regionális szemétfeldolgozó. Tervben van az ipari zóna kiépítése, amely terveink szerint serkenteni fogja az üzleti életet a községben, és új munkahelyeket teremt. Az elmúlt időszakban 16 hektár földterületet sikerült visszaszerezni a község tulajdonába, de folyamatban van további 20 hektár visszaszerezése is. Szándékunkban áll a községbe vonzani komoly befektetőket, akik ugyancsak hozzájárulnak újabb munkahelyek teremtéséhez a községben – mondta a polgármester, majd megemlítette a menekültek számára kiírt építőanyag- és házvásárlási pályázatot. Ezzel kapcsolatban egy 230 ezer eurós támogatási szerződést írt alá a község, hangoztatta Lazić, majd arról is szólt, hogy megalakították a községi sportszövetséget, amelynek közelebb kell hoznia az embereket egymáshoz a községben és azon kívül is. Ugyancsak megemlítette, hogy elfogadtak egy 10 éves községi stratégiát, amely meghatározza a község fejlődésének a jövőjét. A jövőben dolgozni fognak a községi bürokrácia hatékonyságának javításán is – fűzte hozzá a polgármester.

Szűgyi István kkt-elnöknek az elmúlt időszakban többször is lehetősége nyílt értékelni Kishegyes község tevékenységét. Meglátása szerint az önkormányzat az idén is elégedett lehet az eredményeivel.

– Több témakörben is sikeresen tudtunk pályázni. Mindenképp hangsúlyozni kell a tartományi titkárságokkal és a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal való jó kapcsolatot. Ezt szeretnénk a jövőben ápolni és fejleszteni. Öröm számomra, hogy a civil szervezetekkel ilyen jó az együttműködés. Ha kell, közösen tudunk pályázni, és e téren is sikeresek vagyunk. Sok olyan problémát, ami a községet terheli, magukra tudnak vállalni, és meg tudnak helyettünk oldani – mondta Szűgyi, aki szerint az önkormányzat elindult egy úton, ami jó irányba viszi a községet. Erre kell most összpontosítaniuk, mert csak így érhetnek el eredményeket – fogalmazott.

A községi képviselő-testület ünnepi ülésén a szónoklatokat követően fellépett a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a Princeza Ksenija Művelődési Egyesület és a Car Dušan Silni Művelődési Egyesület. Az ünnepi fogadást állófogadás követte a kishegyesi Tűzoltóotthon nagytermében.