2024. március 28., csütörtök
KICSIKRŐL NAGYOKNAK

Anya és gyermeke igényeire hangolódva

Nagy Némedi Kata gyógytornásszal a baba-mama jógáról

Minden édesanya vágya egy harmonikus baba-mama kapcsolat kialakítása és fenntartása. Ezt mindenki hasonló módon próbálja megteremteni: sok-sok szeretettel, odafigyeléssel, kötődést segítő neveléssel. Szülés után egy édesanyának nehéz a dolga, vissza kell szereznie kiegyensúlyozottságát, magával és a babával is törődnie kell, és ehhez belső nyugalomra, békére van szüksége. Ebben a családja lehet a legnagyobb támasza, ugyanakkor másfajta segítség is jól jöhet. A zentai Nagy Némedi Kata gyógytornásszal, baba-mama jógaoktatóval arról beszélgettünk, hogyan segíthet a baba-mamajóga abban, hogy az anyuka, és ezáltal gyermeke is kiegyensúlyozottabb legyen, kapcsolatuk pedig bensőségesebb:

Nagy Némedi Kata: Az édesanya kiegyensúlyozottsága a legfontosabb (Homoly Horváth Ágnes felvétele)

Nagy Némedi Kata: Az édesanya kiegyensúlyozottsága a legfontosabb (Homoly Horváth Ágnes felvétele)

– A jóga a test, a szellem és a lélek kiegyensúlyozása, a baba-mama jóga pedig egy erre adaptált foglalkozás, a babával megvalósított közös kikapcsolódás, tevékenység. Elsődleges célja, hogy az anyát kiegyensúlyozottá tegye, mert ha az édesanya kimerült, fáradt, feszült, a baba is sírós, nyugtalan. A baba-mama jóga segít az anyukának a szülés utáni regenerációban, a mentális és fizikai kondíció visszaszerzésében. Mivel közösségbe kerül, találkozik más, hasonló helyzetben lévő anyukákkal, alkalma van ismerkedni, beszélgetni másokkal, és ezáltal elkerülheti a szülés utáni depressziót. A foglalkozás a babák fejlődését minden szinten támogatja. Jó hatással van a mozgás, az idegrendszer, valamint az egyensúlyérzék fejlődésére, a beszédfejlődésre.

Mikor lehet kezdeni a baba-mama jógát, és hogy néz ki egy foglalkozás?

– A baba hathetes korától körülbelül nyolc hónapos koráig, vagyis amíg nem kezd el mászni, lehet alkalmazni az úgynevezett kisbabás jógát. A foglalkozás ráhangolódással és a baba masszírozásával indul, majd a baba jógáztatása következik. Ezeken a foglalkozásokon az anyukák kisbabájukon olyan mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatokat végeznek, amellyel segítik a mozgásfejlődését, az idegrendszer fejlődését, az egyensúlyérzéket, továbbá olyan gyakorlatokat is végeznek, melyekkel a csípő ízületi vápát tudják mélyíteni. Ezután az anyuka is bemelegít, közben a baba pihen, de mindvégig tartják a szemkontaktust. Ezt közös testgyakorlatok követik a babával. A jógapozíciókat a baba-mama jóga úgy alkalmazza, hogy a babát is bevonja a gyakorlásba, a baba tehát vagy az anyuka kezében van, vagy a mellkasa alatt, vagy a közvetlen közelében és mindeközben mondókázunk.

A babák masszírozásával indul a jógafoglalkozás. Ezt sokféle dologra ajánlják, konkrétan mire?

– A masszírozás jó a baba és az őt masszírozó személy közötti kapcsolat, kötődés, bizalom elmélyítésére. A masszírozást odahaza az apuka is végezheti, és ezáltal erősödik benne az apaérzés. Az érintésre a babánál megindulnak az idegsejtek kapcsolódásai, a masszírozás segíti a két agyfélteke közötti kommunikációt, jótékony hatással van az izomzat fejlődésére is, az izmokban serkenti a vérkeringést, serkenti a nyirokkeringést, mélyíti a légzést, és az emésztőrendszer működésére is kiváló. Ha a baba hasfájós, érdemes szopiztatás előtt speciális masszázsfogásokkal átmasszírozni a hasát, és néhány alsó végtagi gyakorlattal segíteni a bélrendszer működését, ami hozzájárulhat az anyatej könnyebb megemésztéséhez. A masszázs ugyanakkor segíti a baba súlygyarapodását, jobban szopik majd, és sokkal nyugodtabb lesz. Azok a babák, akiket masszíroznak, sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek és nyugodtabban alszanak.

Mi van abban az esetben, ha a baba álmos, vagy éhes, vagy sír, miközben tart a baba-mama jóga?

– A babák sokszor elalszanak közben, és ez nagyon jó, mivel az anya többet tud magával foglalkozni, és jobban tud magára figyelni. Ha az anyuka saját magával is foglalkozhat, kiegyensúlyozottabb lesz és ezáltal kiegyensúlyozott babát nevelhet. Foglalkozás közben bármikor félre lehet vonulni, tisztába tenni a babát, és megszoptatni. A szopiztatásra egyébként kiváló alkalom az, amikor a foglalkozáson az anyuka a gátizomtornát végzi. Oldalt fekvő helyzetben a baba szopizhat, az anyuka pedig magára koncentrálhat. A gátizomtornát egyébként az anyukának már a várandóság alatt is gyakorolnia kellene, csak erre kevesen figyelnek oda. Szülés után viszont nagyon fontos ezen izmok rugalmasságának a helyreállítása is, úgyhogy mi a babajógában is alkalmazzuk ezt. A jógafoglalkozáson tehát az a legfontosabb szempont, hogy a baba és az anyuka is jól érezze magát. A baba lehet, hogy az első pár alkalommal még sír, furcsállja a környezetet, szokatlan neki, hogy sokan vannak, de miután felismeri, hogy milyen jó dolgok történnek vele, és édesanyja biztonságában van, élvezi a közös időtöltést. Ezt a foglalkozást minden anyukának szívből ajánlom.

Nyitókép: Nagy Némedi Kata: Az édesanya kiegyensúlyozottsága a legfontosabb (Homoly Horváth Ágnes felvétele)