2024. április 25., csütörtök

Számítunk a gyermeksakkozás színe-javára

A Jó Pajtás nevét nemcsak a gyermeklap öregbíti, hanem a sakk is

A Vajdasági Sakkszövetséggel és a szabadkai Aragóniai Beatrix Sakk-klubbal karöltve gyermeklapunk, a Jó Pajtás a jövő szombaton, december 3-án rendezi meg 41. sakktornáját. Ezúttal Palicson, a helybeli Miroslav Antić iskolában mérik össze erejüket az általános iskolás korosztályúak gyermeklapunk neve alatt. Kedves vendégei lesznek a rendezvénynek: a Kecskeméti Krisztina és Árpád testvérpár, akik egykoron igen sok fejtörést okoztak a Jó Pajtás-sakktorna vetélkedőinek, még több érmet, serleget zsebeltek be kortársaik elől.

Tavaly a csókaiak bizonyultak kiváló házigazdának, akárcsak a távolinak tűnő 1968 decemberében, amikor ugyanott rendeztük meg lapunk első sakkversenyét.

A kisebb kényszerszünetektől eltekintve évente megrendezett torna (1970-ben a diákolimpia, majd 1988-tól 1994-ig gazdasági és egyéb nehézségek miatt maradt el) idén immár a negyvenegyedik lesz. Ha átlagosan százötvenen vettek részt egy-egy tornán – bár a visszaemlékezők szerint ennél többen, néha háromszázan is összesereglettek –, akkor a versenyzők összlétszáma minden bizonnyal több ezerre, akár hat-hétezerre is tehető.

Az idei torna szervezési teendőinek javát a szabadkai Rózsa Zsombor, az Aragóniai Beatrix Sakk-klub elnöke, sakkoktató vállalta. Sakkberkekben a neve nem ismeretlen, ám a Jó Pajtás versenyéhez eddig semmi köze nem volt. Vagy mégis?

– Hét éve oktatok sakkot, és az első megmérettetés, amin a tanítványaim próbára tettek, az pont a Jó Pajtás-verseny volt. Az alig egy hónapja sakkozó gyerekek várakozáson felül szerepeltek. Ez óriási visszajelzés volt számomra, és hitet adott, hogy érdemes sakkot tanítani, és mindent megtenni azért, hogy egyre népszerűbb legyen a játékok királya.

 Számbelileg és a játék színvonalát illetően mire számíthatunk az idei tornán?

– Hagyományosan a Jó Pajtás sakkversenyeken a gyermeksakkozás színe-java képviselteti magát, ez az idén sem lesz másképp. Rendkívül színvonalas versenyre számítok. Számbelileg nehéz meghatározni, hogy hány csapat fog részt venni, a jelentkezések még folyamatban vannak, de az érdeklődés óriási.

 Az általános iskolások körében mennyire népszerű a sakk?

– Az általános iskolás gyerekek nagyon szeretnek sakkozni. Sajnos sok iskolában nincs rá lehetőségük, de a palicsi iskolában a sakk tantárgyként van jelen a gyerekek órarendjében. Mondhatom, rendkívül kedvelik, és sokan nagy odaadással űzik, arról nem is beszélve, hogy a versenyeredmények tükrében a sakk az iskola egyik legeredményesebb tantárgya.

 Mi lehet sikereik titka?

– A mi vesszőparipánk az, hogy a sakktáblán közel 500 játékot oktatunk abból a 13 000-ből, ami játszható rajta, így a gyerekek mindig valami újat tanulnak, mindig lesz számukra egy olyan játék, amiben sikerélményt szerezhetnek. Mi a sakkra játékként, oktatási eszközként és a szórakozás legkulturáltabb formájaként tekintünk, ami a gyerekekhez is nagyon közel áll.

 Melyek az eddigi legjobb eredmények?

– Sakkoktatói munkásságom első évétől egészen napjainkig Szabadka községben és az Észak-bácskai körzetben minden évben a tanítványaim érik el a legkimagaslóbb eredményeket, általában minden versenyen több helyezést is elérünk, ami annak tükrében különösen érdekes, hogy hat éven át a tanítványaimmal heti egy alkalommal iskolai szakköri foglalkozáson foglalkoztam, és így vették fel a versenyt a sakk-klubok versenysakkozó-palántáival. Ma már más a helyzet, az Aragóniai Beatrix Sakk-klubban több neves tanár dolgozik a gyerekekkel, és örömteli, hogy már az első évben 20 érmes helyezést tudtunk elérni különböző szintű versenyeken, és mint a körzet legjobb fiú- és leánycsapata eljutottunk az országos sakkversenyre is. Kiemelném, hogy nálunk a versenyzés továbbra sem prioritás, mi elsősorban megkedveltetni kívánjuk, vagyis játsszuk és oktatjuk a sakkot.