2024. március 29., péntek

Több százezren tüntettek

Szöulban az elnök lemondását követelik

Több százezer ember tüntetett Szöul központjában a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai államfő lemondását követelve.

A szervezők azt mondják, hogy helyi idő szerint szombat estére már csaknem 800 ezer ember gyűlt össze a Szöul központjában zajló demonstráción, és éjszakára várhatóan másfél milliósra duzzad a tiltakozó tömeg. A rendőrség 25 ezer rendőrt vezényelt a helyszínre.

Dél-Koreában ötödik hete tartanak az elnökellenes tüntetések. Hírügynökségi jelentések szerint a demokratikus átmenet, 1987 óta nem volt példa ilyen tömeges megmozdulásokra az országban. Két héttel ezelőtt több mint egymillióan követelték Pak távozását.

A tüntetések eddig békésen zajlottak. Aktivisták és rockbandák szórakoztatták a jobbára diákokból, fiatal házaspárokból és irodai alkalmazottakból álló tarka tömeget. A nap folyamán tüntetők egy nagyobb csoportja körülbelül 200 méterre megközelítette az elnöki palotát, de egy bíróság elutasította a tüntetők kérését, hogy sötétedés után is ott maradhassanak.

Az elnököt érintő korrupciós botrány hetekkel ezelőtt pattant ki. Az ügyészség korrupció, hatalommal való visszaélés és zsarolás miatt kezdett nyomozást az államfő barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil, illetve az elnöki apparátus két vezetője ellen. A gyanú szerint nyomást gyakoroltak több tucatnyi nagy dél-koreai vállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két nonprofit alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak.

A vádhatóság a minap cinkostársként jelölte meg az államfőt, ki is akarta hallgatni, de Pak ügyvédje nemet mondott. A dél-koreai alkotmány szerint a mindenkori államfő ellen nem folytatható bűnvádi eljárás, hacsak nem követte el a hazaárulás bűntettét.

Az ellenzék összefogott, hogy lemondassa az államfőt. Szerdán beharangozta, hogy december elején kezdeményezni fogja az államfő alkotmányos felelősségre vonását és leváltását célzó eljárás (impeachment) elindítását. Az ellenzék szerint az államfő vezette kormánypárt, a Szenuri (Új Határ) padsoraiban elegendő képviselő támogatja ezt ahhoz, hogy a háromszáz fős parlamentben összegyűljön az eljárás elkezdéséhez szükséges legalább kétszáz szavazat. Az indítványnak azonban még át kell mennie az alkotmánybíróság szűrőjén is, ami két-három hónapot venne igénybe.

A korrupciós botrány miatt Pak Gun Hje elnök és pártjának népszerűsége történelmi mélységekbe süllyedt.