2024. április 19., péntek

Rács mögött Vajdaság legnagyobb bűnbandája

A bűnszövetkezetet a gyilkossági ügyben korábban gyanúsítottként letartóztatott Alen Kurina vezette

Több letartóztatásból álló akció eredményeként a rendőrség pénteken 11 személyt állított elő, akik a legveszélyesebb vajdasági bűnszövetkezet tagjainak számítottak, gyilkosságok, gyilkossági kísérletek, kábítószer- és fegyvercsempészet miatt kerültek a hatóság látkörébe. Letartóztatták Alen Kurinát, a csoport vezéregyéniségét is, nagy mennyiségű fegyvert és töltényt foglaltak le.

A rajtaütés részleteiről Nebojša Stefanović belügyminiszter tájékoztatta a nyilvánosságot az e célból szervezett sajtótájékoztatóján. Pancsován, Surčinban és Ópázován is bevetésen voltak a különleges rendőrségi egységek, ezt több hónapig tartó nyomozás, felkészülés előzte meg. Az eredmény: a bűnbanda 11 tagjának előállítása, lefoglalt fegyverek és töltények, továbbá még egy gyilkosság részleteinek feltárása, melynek során a volt Jugoszlávia területén tevékenykedő egyik legjelentősebb banda tagját ölték meg korábban.

A csoport tagjait a hivatalos közlés szerint kábítószer-kereskedelem miatt kísérték be. A már említett Kurina (26) mellett letartóztatták még B. T. (35), R. K. (41), Lj. M. (47), S. K. (32) és N. D. (27) gyanúsítottakat is. Ennél a hat személynél összesen 42 kilogramm kábítószert találtak. Egy illegális laboratóriumot is felfedtek, melyben 900 ültetvény volt.

Kurinát és D. B.-t egy gépkocsi átvizsgálása alkalmával fogták el, az autó a kábítószer továbbszállítására szolgált, találtak benne drogot is – de nem közölték, mennyit. A banda többi tagját amiatt tartóztatták le, hogy két és fél kilogrammnyi Skunk-típusú marihuánát szándékoztak Magyarország területére csempészni.

Alen Kurináról egyébként akkor szerzett tudomást a közvélemény, amikor tavaly a Szabadka melletti Aleksandrovi salaši településen megölték Filip Vilotijevićet, Kićun Vilotijević ismert montenegrói bűnöző fiát. (Kićun Vilotijevićet még 1999-ben gyilkolták meg Újvidéken a Kaskada kávézó előtt.) Filip Vilotijevićtyel együtt utazott a gépkocsiban a tavalyi gyilkosság alkalmával Kurina is, aki súlyosan megsérült, de túlélte a támadást. Ő volt akkoriban a Szabadka központjában működő Fratello Mio kávézó tulajdonosa. Felmerült annak a gyanúja, hogy a Filipre leadott sortüzet voltaképpen Kurinának szánták.

Kurinát egyébként mindössze három hónappal ezelőtt engedték ki a börtönből, 27 napot töltött előzetes letartóztatásban, felmerült ugyanis a gyanúja annak, hogy egy másik gyilkossági ügyben Mirko Miličević megölésében bűnrészes. Mivel nem volt ellene elég bizonyíték, szabadon engedték.