2024. április 25., csütörtök

A nők legtöbbször legközelebbi hozzátartozóik áldozatai

Lueneburg: A nők elleni erőszak leküzdésében az egyik legfontosabb a viselkedési normák megváltoztatása

Az erőszaktevők általában 26 és 64 év közötti férfiak, több esetben a katonaság, vagy a rendőrség köreiben szolgálnak, éppen ezért gyakran az eddigi rendszer csődöt mondott, emelte ki Gordana Stevanović, a köztársasági ombudsman helyettese a nők felett elkövetett erőszak elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmával, pénteken a köztársasági parlamentben A nők felett elkövetett erőszak elleni küzdelem mindent felölelő fellépés elnevezéssel megtartott ülésen, amit a parlamenti bizottság, a köztársasági ombudsmannal és az EBESZ szerbiai missziója közösen szervezett. Hozzátette, fontosak a törvényes előírások, de ennél fontosabb az, hogy azokat az illetékes intézmények minként alkalmazzák.

Stevanović arra hívta fel a figyelmet, hogy a nőket bátorítani kell arra, hogy merjenek feljelentés tenni zsarnokaik ellen, ugyanis azért tűrnek éveken keresztül, mert nincs bátorságuk erre. Stevanović emlékeztetett, hogy az elmúlt két hétben két nő is életével fizetett, az egyik Újvidéken, a másik Kraljevón. Mindkét esetben élettársuk halálra verte őket. A legújabban feltárt esetek közül kiemelte, hogy Trsteniken például a fiú verte édesanyját és nővérét, Vranjéban pedig a férj rendszeresen verte feleségét és lányát.

A családon belüli erőszak leggyakoribb áldozatai nők, akiket a legközelebbi hozzátartozójuk bántalmaz. Éppen ezért a családon belüli erőszak az emberi jogok megsértésének az egyik legösszetettebb változata, mutatott rá Meho Omerović, a parlament emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó bizottságának elnöke is. Mint hozzátette, a családon belüli erőszak megelőzésével foglalkozó törvény meghozatala, illetve a büntetőjogi törvény módosítása csak első lépés az erőszak megfékezésében és a családon belüli erőszak kiváltó okainak elhárításában. Az állam és az intézmények segítségével, de a lakosság hozzáállásának módosításával, reményei szerint csökkenni fog ez a jelenség. Mint kiemelte, a mindent felölelő fellépés mindenekelőtt a nők helyzetének tudatos erősítését célozza meg. De a rendőrségnek, az ügyészségnek, a bíróságoknak, illetve a szociális központoknak is kulcsszerepük van a családon belüli erőszak felszámolásában.