2024. április 26., péntek

A megélhetési kérdések a legfontosabbak

A Prosperitati Alapítvány munkatársai pénteken Szabadkán a Magyar Házban a második körben start-up támogatásokra kiírt pályázat 55 sikeres pályázójával írták alá a támogatási szerződést 

Pásztor István, Babity János és Juhász Bálint szólt az egybegyűltekhez (Molnár Edvárd felvétele)

Pásztor István, Babity János és Juhász Bálint szólt az egybegyűltekhez (Molnár Edvárd felvétele)

A szóban forgó kiírásban 165 vállalkozó, vagy vállalkozást nyitni tervező személy pályázott. Közülük 158-an jogosultak részt venni az augusztus folyamán négy egymást követő hétvégén Magyarkanizsán megtartott képzésen, amelyen a vállalatvezetés csínját-bínját ismerhették meg, beleértve ebbe a könyvelési, adózási tudnivalókat is. A képzést követően megtartott vizsgán 114-en vizsgáztak sikeresen, majd 112-en vettek részt a mentori tevékenységben, végül pedig 102-en adtak be időben minden formai követelménynek megfelelő üzleti tervet, illetve pályázatot. Az elbírálást követően 94 személy jogosult támogatásra. Közülük 39-en már október végén aláírhatták a támogatási szerződést, ők azok a pályázók voltak, akik már korábban vállalatot alapítottak. A többi sikeres pályázónak az elmúlt három hétben kellett megalakítania vállalatát, most ők tehettek pontot, azaz aláírást támogatási szerződésükre.

A kezdő vállalkozók számára kiírt támogatási pályázatot Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője mutatta be:

– Sok mindenben egyedi, így abban is, hogy két részben írtuk alá a szerződést. Most azokkal a pályázókkal, akik újonnan jegyezték be a vállalkozásaikat. Nagy öröm számunkra, hogy 94 új vállalkozót tudunk támogatni, ez egy szép szám. Megközelítőleg 65 millió dinárt fordítottunk erre a célra. A pályázat képzést foglalt magába, felkészítette az érdeklődőket a vállalkozói létre, de a konkrét támogatásra is pályáztak, amivel egy összetett üzleti tervet kellett letenniük az asztalra. November 13-án már kiírtunk öt pályázatot, kettő hitelkonstrukciós, három esetben pedig kis összegű támogatások odaítélése került megismétlésre. Magyar Levente államtitkárral és Pásztor Istvánnal a szórványban 23 településen jártunk, és sok emberrel beszélgettünk. Már dolgozunk a jövő évi pályázatokon a kisebb vállalkozásokat megcélozva, de gondolkodunk a ház- és fölvásárlási pályázat módosított kiírására is – hallottuk Juhász Bálinttól.

Ötvös Attila (Molnár Edvárd felvétele)

Ötvös Attila (Molnár Edvárd felvétele)

Az eseményen jelen volt dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzuljai is:

– November 18-án született meg az a kormány-előterjesztés, amelynek Pásztor István volt előterjesztője elsőként a külhoni magyar politikusok között. Ez az előterjesztés és az azt követő kormányzati program, a Prosperitati Alapítvány révén megmutatta azt, hogy a magyar kormányzat nagyon is komolyan gondolja az elhatározást, amelynek a sorai az alkotmányban is le vannak fektetve, miszerint a külhoni magyarokért és a magyar nemzet egészéért a magyar kormány felelősséget vállal. Ennek előző lépéseként az oktatási kulturális intézmények fenntartásához, létesítéséhez, felújításához nyújtott segítséget. Viszont elérkezett az idő, amikor a vajdasági magyarság megmaradása és fejlődése szempontjából a megélhetési kérdések lettek a legfontosabbak. A pályázatok azt bizonyítják, vannak még vállalkozókedvűek, a nehézségek ellenére is él a vajdasági magyarságban a kezdeményezőkészség. A mezőgazdaság mellett, más területen is igyekeznek vállalkozásokat indítani, vagy egy meglévő kisebb vállalkozást továbbfejleszteni. Manapság nagyon sok speciális ismerettel kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki helyes üzleti döntéseket tudjon hozni. Ehhez kapcsolódóan, például december 5-én Szabadkára érkezik egy magyar kormányzati delegáció, és bemutatja azokat az ismeretterjesztő, segítő lehetőségeket, amelyeket egy vállalkozás hasznosítani tud. A minisztériumokban mindenütt működik már nemzetpolitikai főosztályrészleg, ahol például határon túli vállalkozóknak szintén olyan információkat tudnak nyújtani, amelyek elősegíthetik a működést. A Prosperitati Alapítvány a költségvetéséből egy előadássorozatot is tervbe vett abból a célból, hogy új ismeretekhez juttassa a kezdő vállalkozókat. Az elmúlt néhány napban Szabadkán került sor a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a VMSZ által szorgalmazott kereskedelmi akadémia megtartására, amelyen szintén vállalkozók vettek részt, és célirányosan azt szolgálta, hogy ismereteket adjanak át. Jelenleg Szerbiában három kereskedelmi ház létezik, Belgrádban, Újvidéken és Szabadkán. Ezen irodáknak az is feladata, hogy a konkrét üzleti lehetőségek keresésén túl, a hozzájuk forduló vállalkozóknak ingyenes tanácsokat adjanak, hiszen nagy adatbázissal rendelkeznek a magyarországi cégekről, ezeket pedig az itteni lehetőségekkel próbálják párosítani – fejtette ki dr. Babity János.

Cseszkó Anita (Molnár Edvárd felvétele)

Cseszkó Anita (Molnár Edvárd felvétele)

Ahogyan azt hallhattuk, az anyaország támogatása nélkül a program nem valósulhatott volna meg, viszont kezdeményezésre is szükség volt. A programot, a stratégia kidolgozását Pásztor István, a VMSZ elnöke indította útjára, aki szintén köszöntötte a vállalkozókat.

– Jelenleg nem a bátorság uralja a közhangulatot, inkább a siránkozás és az önfeladás, ilyen szempontból a vállalkozók bátorsága minden tiszteletet megérdemel. Felemelő ennyi embert látni, akik úgy döntöttek, hogy a saját szerencséjük kovácsai lesznek. Vállalkozást indítanak, ami nagy felelősséggel és erkölcsi teherrel is jár. Ami talán a normál vállalkozásindításhoz képest mindebben újszerű, hogy megpróbálunk odafigyelni és segíteni a vállalkozás sikeressége érdekében. Ez nem egyszeri alkalom, a vállalkozásfejlesztés szempontjából számtalan lehetőség áll előttünk. Pillanatnyilag már azon dolgozunk, hogy bővítsük azt a pénzügyi keretet, amely az elkövetkező években a rendelkezésünkre áll majd annak érdekében, hogy újabb pályázatot hirdessünk meg kezdő vállalkozások számára és azoknak, akik elindítják a vállalkozásukat – hallottuk Pásztor Istvántól.

A rendezvényen vállalkozókat is megszólítottunk. Ötvös Attila egy küzdősportközpontot nyit Szabadkán.

– Mindegyik küzdősporttal lehet majd foglalkozni, de ezen belül egy sportközpont is lenne. Másmilyen sportokat is felölelne, például a pilatest és az aerobicot. Ezenkívül kis sportiskola is működne gyerekeknek. Egy nagyobb helyiségre van szükség, amit havonta bérelnénk és itt tartanánk meg az edzéseket. Egyedi vállalkozás, mert egy sportkedvelő több sporton belül is kipróbálhatja magát, egy központon belül. A startupp képzés sokat segített az első lépésekben, segítséget kaptunk arra vonatkozóan, hogyan kell sikeresen vezetni egy céget – mondta lapunknak Ötvös Attila.

Szlacki Attila (Molnár Edvárd felvétele)

Szlacki Attila (Molnár Edvárd felvétele)

Új vállalkozást nyitott a magyarkanizsai Cseszkó Anita is:

– A startupp hozzásegített ahhoz, hogy egy kozmetikai szalont nyissak. Ehhez sikerült is támogatást kapni és most nagy reménnyel vágunk bele az új vállalkozói létbe – hallottuk Cseszkó Anitától.

Szlacki Attila Szabadkán számítógépes programozással foglalkozó céget nyitott:

– A terveim szerint leginkább mobilalkalmazásokat készítek majd, úgy megrendelésre, mint saját ötletek alapján. Öt évvel ezelőtt kezdtem el erről behatóbban gondolkodni, eddig hobbi szinten műveltem, de most már arra jutottam, hogy komolyan nekifogok és cégeknek dolgozok – mondta Szlacki Attila.