2024. április 24., szerda

Minden 18. másodpercben bántalmaznak egy nőt

Pénteken a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából a VMSZ Női Fórumának aktivistái akciót tartottak Szabadka főterén. A nők elleni erőszakkal szembeni tiltakozás jelképe, a fehér szalag kitűző volt feltűzve a szervezők karján. Csütörtökön a köztársasági parlament megszavazta a nők elleni erőszakról szóló törvényt, amely a jövő év derekától lép hatályba. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjától december 10-ig tizenhat napon keresztül szerte a világban különböző akciókat szerveznek azzal a céllal, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét a helyzet komolyságára. Kiss Ottiliával, a VMSZ Női Fórumának tagjával a nők elleni erőszak kapcsán beszélgettünk.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Az én ötletem volt, hogy egy bokszzsákot helyezzünk el a téren, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a feszültséget, dühöt másként is le lehet vezetni, nemcsak a nők bántalmazásával. A VMSZ Női Fórumának Facebook-üzenetet küldhetnek a bántalmazottak az m.me/vmsznoiforum címen. Reméljük, hogy a bántalmazott nők jelentkeznek és mi segítünk elkalauzolni őket az illetékesekhez, ahol bejelenthetik a bántalmazást. Nagyon örülök, hogy megszavazták a törvényt, mert óriási segítség a törvény által biztosított háttér. A világon minden 18. másodpercben bántalmaznak egy nőt, amellyel veszélyeztetik életüket, biztonságukat, méltóságukat, és nem utolsósorban egészségüket. A törvény meghozatalának előzményei a mind gyakoribb erőszak a nők ellen, ami a súlyos testi és lelki sérülésen túl olykor az áldozat halálával végződött. A bántalmazók mindig találnak indokot, szerintem nem lehet igazolás a verésre, hogy valaki például féltékeny. Sok oka van, amiért a nők nem jelentik be a bántalmazást, vagy mert félnek lépni, vagy érzelmi kötődésből, sokszor maguk keresnek magyarázatot a bántalmazásra. Ez számomra felfoghatatlan és elfogadhatatlan – mondta Kiss Ottília.

A 35-től 55 éves korú nők a legveszélyeztetettebb korosztály. A családon belüli erőszaknak gazdasági vonulata is van, általában a férfi a családfenntartó, a nő nincs munkaviszonyban és ezáltal kiszolgáltatott helyzetben van, mert anyagilag is függ a férjétől. A képzett és magas munkabeosztásban lévő nőket is ugyanúgy bántalmazzák, mint a kevésbé iskolázott, esetleg munkanélküli társaikat, csak ezeknél a nőknél ez sokkal jobban el van titkolva.