2024. április 16., kedd

Új megbízott igazgatók a vállalatok élén

A képviselő-testület több kádercserét is megszavazott

A szabadkai városi képviselő-testület hatodik ülésén hatvan napirendi pontról szavaztak a képviselők. Egyes pontok vitákat váltottak ki még az ülés megkezdése előtt, az egyik a Mozgalom a Polgári Szabadkáért Képviselőcsoport által benyújtott indítvány volt, melyben javasolták, hogy mivel a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóbizottsága az elmúlt időszakban nem teljesítette a kötelességeit, kárt okozott a gyerekeknek és felháborodást keltett a nyilvánosság körében, amikor kiderült, hogy a gyerekek ebédjében köveket találtak, ezért a tagjainak felmentését kérték, azonban az indítvány nem került be a napirendi pontok közé. A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség javaslata alapján pedig lekerült a napirendről a városi községek kialakításának ügye, ami ellen az ellenzék hevesen tiltakozott. Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért Képviselőcsoport elnöke szerint korábban sem volt politikai erő a városi községek kialakítására, pedig a VMSZ annak idején a kampányában ígéretet tett erre. Mint mondta, továbbra sincs politikai akarat az önkormányzat decentralizációjára, s sajnálatát fejezte ki, hogy a képviselők erre nem akarnak figyelmet fordítani, pedig ezzel a peremvárosokban élők gazdasági életét és életminőségét lehetne javítani.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Az ülésen elfogadták a városi költségvetés első kilenc hónapjáról szóló jelentést, amiről Maglai Jenő úgy nyilatkozott, tisztában van vele, hogy nagyon nehéz a pénzügyi egyensúlyt megtartani, és sajnos a város a rendelkezésére álló pénz legnagyobb részét elköltötte, a többi elmegy az önkormányzat munkájának fenntartására, fejlesztésekre viszont már nem futja, Saša Vučinić, a Demokrata Párt képviseletében pedig ismételten hangsúlyozta, hogy a költségvetés felfújt és nem reális, évek óta kevés a rendelkezésre álló pénz, és az állam által folyósított összegek sem tudnak segíteni. Sor került a városi költségvetés módosítására is, ugyanis azt össze kellett hangolni az erre vonatkozó törvénnyel. Mivel a Városépítési Igazgatóságot átszervezték, egyes feladatok a közigazgatáshoz kerülnek és ez kihat a büdzsére is, de a város húszmillió dinárt különített el a pályázatokon való részvételek költségeinek lefedésére is.

Szükség volt a közvállalatok alapító okiratait összehangolni a közvállalatokról szóló törvénnyel. Ennek kapcsán is vitába bonyolódtak a képviselők, az ellenzék aggodalmát fejezte ki, hogy a közvállalatok megalapításáról szóló rendelet alapján mindenhol hét ügyvezető igazgatót nevezhetnek ki, amennyit a rendelet megenged, ugyanakkor mindegyik közvállalatnak megvan a maga specifikussága, melyet nem vettek figyelembe a rendelet kidolgozásakor.

– Színvonalasan, szakmailag megfelelően dolgozták ki a rendeletet, és az igazgatói kinevezésekre vonatkozó részt is. Sehol sem olvasható, hogy hét ügyvezető igazgató lesz, csupán annyi szerepel ott, hogy legfeljebb heten lehetnek. Természetesen a képviselő-testület fog majd dönteni arról, melyik közvállalatban hány igazgató lesz – emelte ki Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője.

Slavko Parać, a Demokrata Párt képviseletében azt kifogásolta, hogy nem szabták meg konkrétan, hogy a leendő igazgató milyen szakterületen rendelkezzen tapasztalatokkal, így például a Köztisztasági Közvállalat élére egy hetes fokozattal rendelkező zenetanárt is kinevezhetnek, akinek a végzettsége ugyan megvan, de a szakértelme teljesen hiányzik a vállalat vezetéséhez.

A képviselők döntése alapján megszűnt az Út a tudás felé Alapítvány és Szabadka Város Sportfejlesztési Alapítványa is, helyettük megalakították a Szabadka Város Ifjú Tehetségek Fejlődését Ösztönző Költségvetési Pénzalapot és a Szabadka Város Tehetséges Sportolók Fejlődését Ösztönző Költségvetési Pénzalapot. Mivel az alapítványok többé nem lehetnek közvetett felhasználói a költségvetésnek, ezért megszüntették őket, és helyettük költségvetési pénzalapot hoztak létre.

– Két, több mint húszéves tradícióval rendelkező alapítványt szüntet meg a hatalmi többség, s helyettük két újat hoz létre, ami ugyanazzal foglalkozik majd. Sokkal hatékonyabb lett volna, ha csupán az alapító rendelkezéseket módosították volna, és közvetlen felhasználóvá tették volna ezt a két alapítványt – mutatott rá Maglai Jenő felszólalásában.

A képviselő-testület leváltott és kinevezett tagokat az iskolaszékekbe, a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál Tanácsába, a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Tanácsába. Egyes leváltások kapcsán az ellenzék szerint politikai tisztogatásra került sor, elsősorban a szabadkai Széchenyi István és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolákban, valamint a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium esetében, ahol Maglai Jenő szerint az érintettek rendesen végezték munkájukat, mégis ok nélkül megszabadulnak tőlük, mert nem tetszenek a VMSZ-nek, majd újabb vitát váltott ki a város Választási Bizottságában történő személycsere, ahol a Mozgalom a Polgári Szabadkáért Képviselőcsoport szerint a választásokon elért eredményük alapján két tagot delegálhatnának, de csak egy tagjuk van, azaz elloptak tőlük egy helyet. Nágel János erre reflektálva kijelentette, hogy a bizottság számbeli összetétele nem változik, és a VMSZ soha nem keveredett választási csalásba, nem úgy mint a Magyar Mozgalom.

Az ülésen több közvállalat élén történt személyi változás. A Vízművek és Csatornázási Közvállat eddigi igazgatója, Tóth Godó Valéria benyújtotta lemondását, ami Miroslav Milojević szerint politikai nyomásgyakorlásra történt. A Vízművek élére Sugár Györgyöt nevezték ki megbízott igazgatónak, róla a képviselők elismerték, hogy jó szakember, azonban egyesek kételyüknek adtak hangot, hogy igazgatóként rendelkezik-e jó vezetői képességekkel. A Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezet élére Andrijana Balaćot nevezték ki megbízott igazgatónak, a Szabadkai Gázművek éléről leváltották Dragan Božinovićot és helyére Ződi Ildikót nevezték ki, aki a következő hónapokban megbízott igazgatói státuszban vezeti majd a vállalatot. A Városi Tanácsban megszűnt Nebojša Daraboš megbízatása, és ezentúl megbízott igazgatóként a Palicsi Park Idegenforgalmi Területfejlesztő Kft. élére kerül Goran Gabrić helyére, akinek hatéves eredményes munkáját megköszönték a képviselők, titkos szavazással pedig beválasztották a Városi Tanácsba Nebojša Daraboš helyére Srđan Samardžićot. A képviselők hosszasan vitáztak Márton Ferenc, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatójának leváltásáról, melyre a hivatalos indoklás szerint azért került sor, mert Márton Ferenc nem tartotta tiszteletben az éves működési terv elküldésének törvényes határidejét, feladatait nem végezte szakszerűen és lelkiismeretesen, mulasztott a döntések meghozatalában és végrehajtásában, illetve kötelezettségeinek megszegésével és lelkiismeretlen magatartásával kárt okozott a vállalatnak. Saša Vučinić szerint, ha a városvezetés elégedetlen egy igazgató munkájával, nem ez a módja, hogy megoldják a problémát, Maglai Jenő szerint pedig ismét egy politikai tisztogatásnak lehetünk tanúi, Márton Ferenc szakértelemmel végezte a munkáját, miközben a korábbi, DP által kinevezett igazgatók nem végezték a munkájukat. Maglai szerint a leváltásnak meglesz a következménye, mert szakember hiányában kérdés, hogyan fog működni a vállalat. A hosszú vitát a szavazás zárta, melynek értelmében Márton Ferencet azonnali hatállyal felmentették igazgatói posztjáról és helyére Dobó Mártát nevezték ki megbízott igazgatói státuszba.