2024. április 25., csütörtök

Új jogvédője van Vajdaságnak

Kölcsönt vesz fel a tartomány a meglévő adósságok kifizetésére – A költségvetést is módosítani kellett emiatt
Az ombudsman legfontosabb feladata az intézmény tekintélyének erősítése – értettek egyet a képviselők. Pásztor István gratulál Zoran Pavlovićnak (Ótos András felvétele)

Az ombudsman legfontosabb feladata az intézmény tekintélyének erősítése – értettek egyet a képviselők. Pásztor István gratulál Zoran Pavlovićnak (Ótos András felvétele)

A tartományi ombudsman megválasztása és a költségvetés módosítása egy hitel felvétele érdekében – voltak a leglényegesebbnek számító napirendi pontok a Tartományi Képviselőház tegnapi ülésén. Mint ismeretes, a jelenlegi ombudsmannak, Muškinja Heinrich Anikónak a mandátuma lejárt. A tartományi többség prof. dr. Zoran Pavlovićot javasolta vajdasági polgári jogvédőnek, akinek több mint kilencven szavazattöbbséggel bizalmat is szavazott a 120 tagú ház. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az újságíróknak elmondta, az új jogvédőtől elsősorban az ombudsman intézményének további építését, fejlesztését, tekintélyének növelését várja el. Mivel egyes ellenzéki képviselők arról is beszéltek, hogy politikailag nem teljesen független az ombudsman személye, hogy közel áll a hatalmi Szerb Haladó Párthoz, az újságírók kikérték Pásztor véleményét ezzel kapcsolatban. A házelnök annyit mondott, mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy véleményt formáljon, tény viszont, hogy Pavlović nem tagja egyetlen politikai pártnak sem.

Milenko Jovanov, az SZHP frakcióvezetője független közéleti személyiségként beszélt az új jogvédőről, akinek most a politikától teljesen mentes intézményt kell kialakítania. Úgy véli, korábban nem ilyen volt ez az intézmény. Pavlović megválasztása szerinte a politikai visszaélések végét jelenti, hosszú idő után valóban független és önálló lehet az ombudsman – fogalmazott. Bírálta az előző jogvédőt, hogy nem foglalkozott eleget a tartományi kormánnyal, ami egyik fő feladata lett volna, és hangsúlyozta, hogy az ombudsmannak a polgárt kell védenie a jogokat egyes esetben tiszteletben nem tartó rendszerrel szemben.

Az ellenzéki Demokrata Párt is támogatta az ombudsman megválasztását, elsősorban azért, hogy erősödjön a jogvédő intézménye. Hasonló okokra hivatkozva szavazott igennel az Alternatíva a Vajdaságért–Magyar Mozgalom–VMDK képviselőcsoport is. A Szerb Radikális Párt ellenezte a kinevezést, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga pedig nem vett részt a szavazáson. Đurađ Jakšić radikális frakcióvezető szerint már az intézmény nevével is gond van – az alkotmány nem ismeri az „ombudsman” kifejezést, mely az intézmény hivatalos megnevezésében szerepel. Erdély Lenke, a VMSZ frakcióvezetője azzal magyarázta a javaslat támogatását, hogy a jelölt eddigi munkásságában számos olyan jogi kérdéssel foglalkozott, amely alkalmassá teszi őt a vállalt kötelezettségek ellátására.

Az új ombudsman még nem kívánt nyilatkozni. Azt mondta, harminc napon belül átveszi a tisztséget, s időt kért az újságíróktól. Pavlović egyébként rendkívüli egyetemi tanár, körzeti ügyészként is dolgozott Újvidéken, a szervezett bűnözés felgöngyölítésével foglalkozó különleges ügyész újvidéki irodáját irányította korábban.

A kormány hitelt vesz fel, ennek érdekében módosítani kellett a költségvetést is (Ótos András felvétele)

A kormány hitelt vesz fel, ennek érdekében módosítani kellett a költségvetést is (Ótos András felvétele)

KÖNNYEBB TÖRLESZTÉS, ÚJABB ADÓSSÁG

A költségvetést érintő kérdések megvitatásával folytatódott az ülés. A tartományi parlament jóváhagyott egy hitelkonstrukciót, s a büdzsé ehhez kötődően nélkülözhetetlennek számító módosítását is. Arra adott engedélyt a ház a tartományi kormánynak, hogy legfeljebb 4 milliárd dináros, euró alapú hitelt vegyen fel kedvező feltételek mellett, legfeljebb háromszázalékos rögzített kamatlábbal, öt évig tartó visszafizetéssel, egyéves türelmi időszakkal. A költségvetés módosításával 61,4 milliárd dinárt tesz ki majd az idei büdzsé bevételi és kiadási oldala is. Dr. Korhecz Tamás, az Alternatíva a Vajdaságért frakcióvezetője szerint az elképzelés nem támogatható, hiszen újabb terhet ró a polgárokra a meglévő adósságok kifizetése terén. Đorđe Milićević tartományi kormányfő-helyettes viszont magyarázatában arra fektette a hangsúlyt, hogy a jelenlegi kabinet hatalmas adósságot örökölt az előzőtől, amely 9,2 milliárd dinárra rúg, ebből 8 milliárdot tesz ki az alapösszeg, a többi kamat. Az új hitel, a kormány szerint, elsősorban a türelmi idő miatt megkönnyíti majd a törlesztést, és ezáltal csökkenti a költségvetés terheit.

AKCIÓBA LENDÜLT A NŐI PARLAMENTI HÁLÓZAT

A Tartományi Képviselőház tegnapi ülésével párhuzamosan a női parlamenti hálózat is sajtótájékoztatót tartott. Ezen Stojanka Lekić, a hálózat vezetője tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy aláírták a petíciót, mely május 18-át a családon belüli erőszak női áldozatainak napjává nyilvánítaná.

A képviselőház a tegnapi ülésen megvitatta a Vajdasági Vizei Közvállalat 2015-ös eredményeit, sportügyi stratégiát fogadott el, valamint belső munkaszervezési kérdésekkel is foglalkozott.