2024. március 29., péntek

A zsarnok számára nincs kegyelem

Vulin: A családon belüli erőszak megfékezése mindenki felelőssége, a családtagoké és a szomszédoké is
Nela Kuburović a legnagyobb előrelépésnek azt a törvényrendelkezést tartja, amely szerint a családon belüli erőszak bejelentése után a rendőrség 48 órára elzárhatja a bántalmazót, az ügyészség pedig további 30 napra előzetesbe helyezheti (Beta)

Nela Kuburović a legnagyobb előrelépésnek azt a törvényrendelkezést tartja, amely szerint a családon belüli erőszak bejelentése után a rendőrség 48 órára elzárhatja a bántalmazót, az ügyészség pedig további 30 napra előzetesbe helyezheti (Beta)

Miután a köztársasági parlament elfogadta a családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvényt, illetve a büntetőjogi törvény módosítását, Szerbia végre korszerű törvényekkel szabályozza a családon belüli erőszak elleni küzdelmet, védelmet nyújt a nőknek, ugyanakkor megelőző feladata is van – emelte ki Nela Kuburović igazságügyi miniszter azon a tegnapi belgrádi kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a belügyminisztérium szervezett meg, Zárd ki az erőszakot! címmel. Hozzátette, ezek után a rendőrség és az ügyészség is nagyon fontos feladatot kap a családi erőszak megelőzésében.

Kuburović a legnagyobb előrelépésnek azt a törvényrendelkezést tartja, amely szerint a családon belüli erőszak bejelentése után a rendőrség 48 órára elzárhatja a bántalmazót, az ügyészség pedig további 30 napra előzetesbe helyezheti. Így az áldozat nagyobb védelmet kap, mint arra eddig lehetősége nyílt. Kuburović azt is közölte, nagy munka vár rájuk, hiszen számos előírást kell megfogalmazniuk, hogy az új törvény alkalmazható is legyen.

Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, nincs súlyosabb az önbecsülés letörésénél, a családon belüli erőszak pedig éppen ezt célozza meg, attól függetlenül, hogy ki ellen irányul. Mint mondta, a törvény pontosan megfogalmazza melyik szervnek mi a feladata a családon belüli erőszak megfékezésében, és talán először ad lehetőséget a lelkiismeretlen hivatalnokok megbüntetésére, ha nem tettek eleget a feladatuknak. Mindenki felelősséggel tartozik, senki nem fordíthatja el többé a fejét!

A törvény védi az áldozatot, így többé nem kerülhet az áldozat olyan helyzetbe, hogy a bántalmazás bizonyítása mellett más terheket is magán viseljen – mondta Vulin.

Elmondta ugyanakkor, hogy a gazdasági függőség sokszor meghatározó jellegű ezekben a családokban, így az állam külön intézkedéseket tett, hogy az áldozatok, valamint az emberkereskedelem áldozatai a foglalkoztatásnál előnyt élvezhessenek.

Nebojša Stefanović belügyminiszter bejelentette, a belügyminisztérium betartja majd az új törvényelőírásokat, a családon belüli erőszakot ugyanis csak úgy lehet megfékezni, ha az erőszaktevő belátja, nem kegyelmez meg neki senki, illetve a környezete is elítéli.

Elmondta, az elmúlt hat évben 28 ezer bűnvádi feljelentést tett a rendőrség családon belüli erőszak miatt, és 30 ezer áldozatot regisztráltak. Csak az utóbbi négy évben 262 személyt gyilkoltak meg, akik közül 172 nő volt. Ezzel mutatott rá a probléma súlyosságára. Mint mondta, mindenkinek magára kell vállalnia a felelősséget, hogy a jelenséget meg lehessen fékezni. Az elmúlt időszakban 2000 rendőr esett át olyan képzésen, amely során megtanulta, hogyan kell felismerni, majd gyorsan eltávolítani az erőszaktevőt a családból.

A belgrádi Biztonságos Házba a múlt pénteken három nőt és két gyermeket kellett elhelyezni. A nők közül az egyiket az élettársa egy vegyeskerekedésben verte meg, miután huzamosabb ideje üldözte. A boltban senki nem sietett a nő segítségére. És bár a nő már régóta tűri a bántalmazást, nem tudta bejelenteni, mert a törvénykönyv eddig nem ismerte az üldöztetés fogalmát. A másik nőnek az állkapcsát törte el a férje. Ellene már indítottak bűnvádi feljelentést, az ügyész négyórás előzetesbe helyezés után mégis kiengedte, azzal az indokkal, nem volt információja arról, hogy az erőszakoskodónak már volt bírósági előélete – tudtuk meg Vesna Stanojevićtől, a Biztonságos Ház vezetőjétől.

Stanojević üdvözölte a törvényt. Mint mondta, nagyon sokat várnak tőle, elsősorban az erőszaktevők bejegyzésétől, attól, hogy azokkal a személyekkel, akik erőszakosan bánnak a családtagjaikkal és érkezik bejelentés, a rendőrség, majd pedig az ügyészség is szigorúbban jár el.

A kerekasztal-beszélgetésen kiderült az is, hogy sokszor a rendőrség is tehetetlen, mert még most is nagyon sokan titkolják, így már csak akkor derül ki, hogy egy családban huzamosabb ideje jelen van az erőszak, amikor már tragédiába torkollik. Így volt ez a Begaszentgyörgyön (Žitištén) történt gyilkosság esetében is, csak a nyomozás során mondták el ugyanis a barátok, rokonok, hogy tudtak ugyan arról, hogy a férj bántalmazza a feleségét, de nem jelentették, mert nem gondolták, hogy tragédiával végződik. Vagy Újvidéken, amikor a fiatal férj megölte a 24 éves feleségét és néhány hónapos gyermekét. Vagy a tavaly novemberben történt gyilkosság esetén. A rendőrök arra hívták fel a figyelmet, hogy csak akkor tudnak reagálni és megfékezni a tragédiát, ha valaki feljelentést tesz az ügyben.