2024. április 20., szombat

A fiatalok kezében van a régió jövője

A II. Fiatal vezetők regionális fóruma rendezvényt november 22-e és 24-e között tartották meg Újvidéken

A háromnapos eseményegyüttes ideje alatt a fiatalok olyan aktuális témákról is beszélgettek, mint a regionális együttműködés és a fiatalok aktív részvétele a társadalmi életben. A rendezvény előadásain elhangzott, hogy talán a legfontosabb együttműködési modell az lenne, ha a kreatív, ötlettel teli fiatalokat arra bátorítanák, hogy aktívabban vállaljanak részesedést a regionális együttműködés terén.

Goran Svilanović, a Regionális Együttműködési Tanács tagja elmondta, azoknak a fiataloknak, akik tenni szándékoznak a pozitív változásokért és a jobb regionális együttműködésért, támogatásra és társadalmi elismertségre van szükségük.

– Gyakran előfordul, hogy azoknak a fiataloknak, akik tenni szeretnének a pozitív változásokért, nem adatik meg a lehetőség erre. Fontos lenne több startup központot összekötni. Belgrádban már működik egy ilyen iroda, és Szófiában is nyílt egy. Albániában is szeretnének nyitni egy startup irodát, és aktívan bekapcsolódni a munkába – mondta Svilanović.

Az Újvidéken megtartott II. Fiatal vezetők regionális fóruma rendezvénynek több mint 200 résztvevője volt, akik a régióból és az Európai Unió távolabbi országaiból érkeztek – jelentette a Vajdasági Rádió és Televízió. A rendezvényen 25 panelbeszélgetést és különálló programot tartottak, mindegyiknek az volt a célja, hogy a résztvevő fiatalok jobban megismerkedjenek, felvegyék egymással a kapcsolatot és megbeszéljék a jövőbeli együttműködés lehetőségeit.

– A fiatalok az együttműködés érdekében „felejtsék el” az elmúlt 50 év történelmét, a sérelmeket, és forduljanak a jövő felé. Szeretnénk, ha ezt a tanácsot megfogadnák, és a jövőben gyakorlattá válna. Ha ezt sikerülne elérni, akkor ez lenne a legnagyobb eredménye ennek a rendezvénysorozatnak. Mi megtettük az első lépést, elhívtuk őket, megismerkedhettek, platformot biztosítottunk a kapcsolatok fejlesztésére, az ötletcserére. Az egész régió jövője az ő kezükben van – mondta Aleksandar Simurdić, a Szerbiai Európa Mozgalom tagja.

A II. Fiatal vezetők regionális fóruma rendezvény-együttest a Szerbiai Európai Mozgalom újvidéki szervezete, az Európai Alap a Balkánért és a belgrádi Politikai Kiválóságok Alap támogatta.