2024. április 18., csütörtök

A hüvelyes „vetemények” közül a legfinomabb a kolbász

Adorjánon felkészültek a VI. Hurka- és Kolbászfesztivál kezdetére

Adorjánon, a Tisza-parti kis faluban nagy a sürgés-forgás, a település apraja-nagyja a szombaton megrendezésre kerülő VI. Hurka- és kolbászfesztiválra készül, amelynek híre már messzire, jóval a határainkon túlra is eljutott, és a legnagyobb és legismertebb Kárpát-medencei fesztiválok között emlegetik.

A többezres tömegeket megmozgató rendezvény megálmodója és elindítója, Borsos Csaba gazdálkodó, a helyi közösség elnöke több mint száz hízódisznót készített elő a szombat kora reggel kezdődő megatorra.

A hurka- és kolbászkészítő versenyre bejelentkezett csapatok a nevezési díj ellenében megkapják az öt kiló kolbászhúst és ugyanannyi hurkának való, disznófejjel gazdagított belsőséget. A friss nyersanyagból azután ki-ki a magával hozott házi receptje szerint a tájegységére jellemző ízesítésű töltelékeket készíthet. Az elkészült „hüvelyes” finomságok egy-egy darabja azután a szaktekintélyekből álló nemzetközi zsűri asztalára kerül. A több tucat támogató cégnek köszönhetően a legízletesebb hurkát és kolbászt készítő csapatok a serlegek és oklevelek mellett idén is értékes nyereményekre számíthatnak.

Miközben a csapatok serényen készítik a disznóságokat, az Adorjánra látogatók számos kísérőrendezvény részesei lehetnek, a házi és kézműves termékek vására ilyenkor betölti a Papp Pál utca nagy részét.

A sátoros árusok mellett mezőgép-bemutató is lesz. Reggeltől késő estig sorjáznak a rendezvények, délelőtt lakodalmas zenekarok szórakoztatják a fesztivál részvevőit. Délután a sztárvendégeké a pódium, az óriássátorban fellép a Dupla Kávé együttes, a šidi rezesbanda (Šidski trubači), majd pedig Molnár Ferenc „Caramel” Fonogram-díjas magyar énekes szórakoztatja a fesztiválozókat. Este kilenc óra után veszi kezdetét az AS FM Party.

A VI. Hurka- és Kolbászfesztivál szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak, mindenkinek jut a disznótoros finomságokból.

A Magyar Szó Naptára a fesztiválon

Elkészült a Magyar Szó 2017-es Naptára, amelyet elsőként a VI. Hurka- és Kolbászfesztivál résztvevői vásárolhatnak meg Adorjánon.