2024. április 25., csütörtök

Sztrájkolnak a közalkalmazottak és a tengerészek Görögországban

A görög közalkalmazottak az unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által diktált, a mentőcsomagért cserébe vállalt megszorítások ellen tiltakoznak munkabeszüntetéssel csütörtökön.

A sztrájkhoz a tengerészek is csatlakoztak, így nem közlekednek a kompok a szigetek és a szárazföld között.
A közalkalmazottak a munkaerőpiaci és nyugdíjreformok, valamint a közművek, köztük a PPC állami tulajdonú áramszolgáltató privatizációja ellen tiltakoznak. Szakszervezetük, az ADEDY közleménye szerint "mindig a munkásokkal és a szegényekkel fizettetik meg a válság árát".
A közalkalmazottak sztrájkját december 8-án az ország legnagyobb szakszervezetének, a magánszektorban dolgozókat képviselő GSEE-nek az országos sztrájkja követi.
Görögországban nagyon sokan veszítették el állásukat vagy visznek haza sokkal kisebb fizetést a hét éve tartó gazdasági válság és az azt követő, megszorítások okozta recesszió miatt. A kormány jövő évi tervei között adók, köztük az általános forgalmi adó (áfa) emelése szerepel, amelynek nyomán egyebek között az autók, az üzemanyagok, a műsorszolgáltatás, a vezetékes telefon, a dohány és a kávé ára is emelkedne. Emellett tovább csökkennének a közalkalmazotti fizetések és a nyugdíjak.