2024. április 19., péntek

A bürokrácia nem ismer országhatárokat

A magyar vállalkozók szerint nincsenek jelentősebb nehézségek a szerbiai beruházások terén – Szükség lesz az uniós normák teljes alkalmazására

A politika minden lehetséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy Szerbia és Magyarország között teljes lehessen a gazdasági együttműködés, hogy elháruljon minden létező akadály a beruházások elől – hangzott el a szerb–magyar kormánycsúcson több ízben is Nišben, ahol üzleti fórumot is tartottak. A fórum jó alkalom arra, hogy a határ innenső és túlsó oldalán tevékenykedő üzletemberek megismerjék egymást, felvegyék a kapcsolatot az érdekelt cégekkel, megismerjék a másik ország piacán uralkodó körülményeket, feltételeket, igényeket. Ilyen lehetőségként tekintettek az üzleti találkozóra azok a magyar cégek is, amelyeknek a képviselőivel beszélgettünk a niši Tami Szálloda konferenciatermében. Köztünk voltak olyanok is, akik már jelen vannak a piacon és újabb lehetőségek után kutatnak, de olyanok is, akik most ismerkednek a piaccal, és körültekintően vizsgálják a legapróbb részleteket is, mielőtt konkrét lépéseket tennének.

Dr. Lehóczky Zoltán (Ótos András felvétele)

Dr. Lehóczky Zoltán (Ótos András felvétele)

VAN ÉRDEKLŐDÉS E TÉRSÉG IRÁNT

– Nekem vannak vajdasági gyökereim is, a nagyapám adai, nem mondhatom tehát, hogy teljesen idegen számomra az itteni környezet. Igaz, be kell vallanom, Dél-Szerbiában, Niš környékén sosem jártam. Sok pozitív benyomást szereztem itt, mondhatom, az egész országról. A korábbi tapasztalatokhoz képest most egy rendezettebb és pozitívabb „tájképet” látok. Amerre mi jöttünk, rendben láttuk a földterületeket, utakat is, s az is jóleső érzés, hogy nagy érdeklődést tapasztalunk szerb oldalról a Magyarországgal való gazdasági kapcsolatok építése iránt vállalkozói szinten. Mint itt is elhangzott, ezekhez a kapcsolatokhoz jó hátteret ad a két állam miniszterelnöke közötti egyetértés, sok minden építhető a személyes jó viszonyra is. Nem elhanyagolható az sem, hogy azok, akik az üzleti életet képviselik, jól érezzék magukat az adott országban, s ez most biztosítva van – mondta el lapunknak dr. Lehóczky Zoltán, a Gránit Bank Zrt. elnöki tanácsadója.

A szóban forgó pénzintézetről szólva közölte, hogy közepes méretű magyarországi bankról van szó, elsősorban a benyomások megszerzése érdekében jöttek el a niši találkozóra.

– Tudomásom szerint két magyarországi pénzintézet van jelen a szerb piacon, az OTP és az Exim Bank. Mi elsősorban a kis- és középvállalatokat szolgáljuk ki, banki szolgáltatásokat nyújtunk, s azt látjuk, hogy az ügyfeleink körében van egy bizonyos érdeklődés e térség iránt. Szeretnénk kellő komfortérzetet szerezni ahhoz, hogy ügyfeleinket biztonságosnak számító piacon tudjuk – magyarázta.

Dr.  Görög Judit (Ótos András felvétele)

Dr. Görög Judit (Ótos András felvétele)

GYORSULÓ ÜGYINTÉZÉS, VÁLTOZÓ SZABÁLYOK

Hasznosnak ítélte az üzleti fórumot dr. Görög Judit, a magyarországi, kisteleki víztisztítási anyagokat gyáró és forgalmazó Unichem Kft. vegyi üzem képviselője. Lapunknak elmondta, Szerbiában immár két éve keresik az üzleti kapcsolatokat.

– Jártunk a legkülönfélébb cégeknél, de elsősorban az élelmiszer-feldolgozóknál, a szennyvíztisztító telepeken és az ivóvíztisztítóknál fordultunk meg, hiszen ezekhez a munkacélokhoz gyártunk anyagokat. Mindezt saját erőnkből tettük. Sokkal jobb persze, ha segítséget is kapunk a Magyar Nemzeti Kereskedőháztól és a szerb partnerektől egy ilyen üzleti fórum formájában, itt találkozhatunk egymással. Elég nagyszámú delegáció érkezett Nišbe most, közöttük jelentős számban szerb érdeklődő partnerek. Ha meg akarjuk egymást találni, sok ilyen és kisebb összejövetelre van szükség.

A piaci feltételekről Görög Judit elmondta, hogy meglátása szerint ugyanúgy működik minden, mint Magyarországon.

– Találni kell egy jó könyvelőirodát, ügyvédi irodát, meg kell találni a partnereket, tárgyalni kell. Vannak persze olyan elemek, amelyeket tekintve könnyebb a szerb piacon a helyzet, s van, amiben nehezebb. A bürokrácia ugyanolyan, mint Magyarországon. Gyorsul az ügyintézés és változnak a szabályok. Szerbiának még szüksége van a jogharmonizációra, amin mi, magyarok, már túl vagyunk. Az uniós csatlakozás előtt azonban úgy hiszem, a szerb piac is fel fog arra készülni, hogy az EU-s szabályokat, normákat is alkalmazza. Ettől a pillanattól kezdve nekünk is jobb lesz vállalkozni – vélekedett a vegyi üzem megbízottja.

Dr. Jójárt Ferenc (Ótos András felvétele)

Dr. Jójárt Ferenc (Ótos András felvétele)

FONTOSAK A POLITIKAI ÜZENETEK

A Goodwill Pharma gyógyszeripari vállalat már régóta jelen van Szerbiában, még 2003-ban indította el a beruházást.

– Tapasztalataink eddig is jók voltak. Számunkra rendkívül fontos az, hogy a két miniszterelnök kijelentette: kölcsönösen erősíteni akarják az üzleti kapcsolatokat. Ahhoz, hogy jelentős tőkebeáramlás vegye kezdetét, nélkülözhetetlen a politikai szándék. Hiszem azt, hogy a jó kapcsolatok új dimenziókat tárnak fel – értékelte dr. Jójárt Ferenc, a vállalat alapítótulajdonosa.

Mint mondta, gyógyszeripari cégként egy európai regisztrációs formához szoktak hozzá, Szerbiában e rendszer már régóta nagyon hasonlít az európaira.

– Egy engedélyeztetési folyamat itt is szinte ugyanazzal a procedúrával jár. A bürokrácia sajnos egyes területeken mind a két országban egyformán jelen van, nem ismer országhatárokat, e tekintetben sem látok nagy eltérést – közölte Jójárt.

Az imént említett Exim Bank 61 millió eurós keretet különített el a szerb–magyar gazdasági együttműködés serkentésére. Ezt is Nišben jelentette be a magyar kormányfő. A politikusok és a szakértők a vállalkozások számának növekedését várják az újabb támogatási lehetőségtől és a gazdasági körülmények általános értelemben vett javulásától.