2024. április 20., szombat

Idén a fehér a divat

Az adventi koszorúk színében is vannak trendek – Kézműves vagy kész asztaldíszt vásároljunk?

A hét végén gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Az otthonokban ezen a héten folyik a nagytakarítás, és ha saját magunk készítjük az adventi koszorút, ahhoz is a napokban hozzá kell látni. Ha valakinek nincs ötlete, inspirálódhat a Creatinas hobbiüzletben. Mint ott megtudtuk, minden évben egyre nagyobb az érdeklődés az adventi koszorúk saját kezű elkészítése iránt.

– Az a tapasztalat, hogy mind többen vannak, akik ki szeretnék magukat próbálni, meg szeretnék tanulni a különböző technikákat valamilyen műhelyben, és ehhez itt vásárolnak kellékeket. Megvan annak a varázsa, ha az ember maga készíti el a lakást díszítő adventi koszorút. A megnövekedett igényt természetesen a kínálat is igyekszik követni. Nálunk nemcsak az adventi koszorúk elkészítéséhez szükséges termékekből válogathatunk, hanem a teljes ünnepkörhöz szükséges díszeket megtaláljuk – tudtuk meg a szabadkai Creatinas üzlet tulajdonosnőjétől, Janó Tímeától.

Az adventi koszorúk saját kezű elkészítéséhez minden alapanyag megtalálható a boltokban (Fotó: Paszterkó Erika)

Az adventi koszorúk saját kezű elkészítéséhez minden alapanyag megtalálható a boltokban (Fotó: Paszterkó Erika)

Az üzletben segítséget kaphatnak a vásárlók nemcsak a kellékek kiválasztásához, hanem az elkészítéshez is szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére. A kreatív embereknek sikerélmény egy-egy ünnepi kellék elkészítése. A héten a Creatinasban minden délután háromórás csoportmunka keretében vehetnek részt az érdeklődők egy-egy kreatív foglalkozáson, ahol adventi koszorúkat, asztali díszeket készítenek. A kezdő csoportban egyszerre egy technikát tudnak elsajátítani, míg a haladó csoport tagjai több technika kombinációjával dolgoznak, majd az elsajátított technikákat odahaza is szabadabban alkalmazzák. A foglalkozások ára a felhasznált termékek árát foglalja magában, természetesen a felhasznált festékeket és ragasztóanyagokat nem kell külön mindenkinek megvásárolnia. Az adventi koszorúkhoz meg a kopogtatókhoz hungarocell alapot használnak, mert erre szépen lehet alkalmazni a decoupage, azaz a szalvéta-technikát. Egy ilyen dísz elkészítésekor kombinálhatók a szárított virágok, masnik, különböző figurák.

Az asztali díszek iránt is nagy az érdeklődés. Ezek esetében főként fa, üveg vagy kerámiaalapot használnak. Az üzletben jelenleg több mint kétszáz karácsonyi motívumos szalvéta közül lehet választani. Az idén közkedvelt a hópaszta használata, valamint a repesztő lakkok, színben pedig a natúr szín a divat, meg a természetes anyagok felhasználása.

Óriási a választék szárított virágokból, emellett kapható zsákanyag, raffia és fa díszítőelem is. Jóllehet minden évben van valamiféle divatszín az adventi koszorúk esetében, mégis vannak évek óta közkedvelt színek, színkombinációk. Ilyen például az arany és a piros párosítása. Az idén a csillámporok, valamint a szatináló festék használata is közkedvelt, mert ezáltal jeges hatást tudunk elérni.

A néphit szerint szerencsét hoz, ha a karácsonyfára minden évben egy-egy új díszt teszünk fel, és mindenképpen jó érzés, ha ez egy saját készítésű kézműves dísz lehet.

A Primula virágüzlet tulajdonosnőjétől, Pintér Mónikától megtudtuk, hogy náluk többnyire az utolsó pillanatban vásárolnak adventi koszorút, és karácsonyi ikebanákat is. Vásárlói körükből a tehetősebb polgárok vesznek adventi koszorút, mert az igényesebb koszorúk ára 2000–3000 dinárba kerül. Az idei trend a hófehér, szőrmével, hóemberrel, hógolyóval díszített koszorú, valamint a fekete-fehér kombinációja. A fiatalok nyitottabbak inkább az újdonságok, az exkluzív termékek iránt, az idősebbek inkább a klasszikus formák mellett döntenek.

A szabadkai Tejpiacon a hét végén még nem találtunk adventi koszorúkat, pedig minden évben a piacokon is hozzá lehet jutni különféle asztali díszekhez. A virágárusoktól érdeklődtünk, akik elmondták, túl drága az alapanyag, az érdeklődés meg kicsi, ezért nem foglalkoznak ezzel.