2024. április 23., kedd

Termelők és értékesítők egy helyen

Magyarkanizsán mutatkozott be a Vatebet

Hétfőn este a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény pincehelyiségében bemutatkozott a községbeli gazdák, termelők és kézművesek előtt a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság.

Megtelt a Cnesa pincehelyisége (Puskás Károly felvétele)

Megtelt a Cnesa pincehelyisége (Puskás Károly felvétele)

Abból a célból látogattak Magyarkanizsára, hogy felmérjék a terepet, milyen problémákkal küzdenek a helybeli termelők, termék-előállítók, és mennyire nyitottak arra, hogy társaságba tömörülve reális áron tudják értékesíteni a portékájukat. Ments András igazgató mellett jelen volt Tomicsek János, a magyarországi Mastermarket Kft. ügyvezetője, aki megosztotta tapasztalatait az értékesítés terén, és felajánlotta a segítségét a jelenlevőknek, ha magyarországi piacra is szállítanának. Hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy minőségi terméket állítsanak elő! Magyarkanizsán szeretnének beindítani egy kísérleti folyamatot a Pi-víz felhasználásával készülő termékek előállítására, erről Szűcs Ferenc tartott részletes beszámolót.

Hatvanöt környékbeli kézműves és termelő, érdeklődő jelent meg a tájékoztatón. Mivel a városban a helyi Meta Terra civil szervezet ötletéből már évekkel ezelőtt megszületett a Kanizsai Kosár elgondolás, amely a helyi termelőket fogja össze, és ezzel a védjeggyel árulnak a piacon, jelezve, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolhatunk, felmerült a kérdés, mit tud még ehhez hozzáadni a Vatebet.

Erről Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere lapunknak így nyilatkozott:

– Ez egy helyi, pontosabban zentai kezdeményezés egy civil szervezet részéről, amihez az önkormányzat oly módon tud viszonyulni, hogy közösen lép föl a Kanizsai Kosárral, hiszen hogyha már van egy ilyen kezdeményezésünk, akkor együtt erősítsék egymást! Mi főleg a marketing részébe tudunk besegíteni: nyomtatás, információközlés, utazások segítése. De amikor ez a tevékenység talál magának termelőket, tehát olyanokat, akik részt is vennének ebben a munkában, akkor fogjuk őket egyenként megvizsgálni, milyen támogatási lehetőséget tudnánk nekik nyújtani, hiszen itt vannak fizikai személyek, akik nem céges formában jelennek meg, és iparosok, akik legális, céges formában állítják elő termékeiket. Nagyon remélem, hogy ehhez majd csatlakozni fognak olyan kis- és középvállalkozók is, akiknek már van kiforrott termékük, mégis szeretnének csatlakozni azokhoz, akik Magyarkanizsa községet képviselik ebben a csoportban.

Ments András (Puskás Károly felvétele)

Ments András (Puskás Károly felvétele)

Ments András kifejtette, hogy Magyarkanizsán eddig már megállapodtak az Union-market kereskedéssel, ahol helyitermék-polcokat fognak felállítani. A Vajdasági Helyi Termék védjegy létrehozása mellett összefogást generáltak, ami tulajdonképpen az egész rendszer lényege.

A megjelentek között méhészek, gyümölcs- és zöldségtermelők, kézművesek, tejtermelők is voltak, de még a biotermelők is érdeklődést mutattak, így többek között az Év Biotermelője Szerbiában (2011) címet magáénak tudó oromi Faragó János is.

– Konvencionális és biotermelőnek egyaránt fontos ez a kezdeményezés, ami tulajdonképpen az összefogásról szól. Nálam is már folyamatban van, és ahogy hallom, többünk gondolkodik rajta, hogy a Vatebethez társuljon. Itt a legfontosabb, hogy a magyar piac felmérése és az oda való kiszállítás indulhat el a csoportosulás által, mert a szerb piacon mi már jelen vagyunk, a magyar még érdekes és kecsegtető lehet számomra.

Termelőként, valamint a magyarkanizsai Gazdakör vezetőjeként is érdekelt volt a témában a völgyesi Bata Erzsébet:

– Tudjuk, hogy csak úgy dolgozhatunk eredményesen, hogyha összefogunk, különösen mi, kisebb termelők, mert az értékesítés okozza napjainkban a legnagyobb gondot. Tetemes befektetéseink után minimális összegért vásárolják fel a terményeinket, ebben látom a legnagyobb problémát. Úgy érzem, még több ilyen előadáson részt kell vennünk, hogy tisztán lássuk, mibe megyünk bele, de pozitív kezdeményezésnek vélem a Vatebet törekvéseit.

Az előadás végeztével jelentkezési űrlapokat osztottak ki, aki akart, nyomban csatlakozhatott a társasághoz, de a továbbiakban a magyarkanizsai városháza 16-os irodájában is ki tudják tölteni mindazok, akik fantáziát látnak a Vatebethez való tartozásban.

Nyitókép: Megtelt a Cnesa pincehelyisége (Puskás Károly felvétele)