2024. április 25., csütörtök

Még mindig van a határban cukorrépa és kukorica

A folytatódtak az esős időszak miatt leállt őszi mezőgazdasági munkálatok a szenttamási határban. A csapadék mindenképpen jól jött a már elvetett búzának, de egyúttal kiváló feltételeket biztosít azoknak a gazdáknak, akik csak ezek után tervezik a téli mélyszántást, illetve a foszfor bevitelét a talajba.

A betakarítási munkálatok egyébként az elmúlt időszakban jól haladtak. A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat legfrissebb adatai szerint szójából az előző évekhez képest kevesebb volt az idén, a birtokok 3500, a magángazdaságok pedig 2500 hektáron aratták le a termést. Az átlaghozam 3,25 tonna körül alakult. Ipari kukoricából tavasszal a birtokok földjein 7200, a magángazdaságoknál pedig 5200 hektárt vetettek el, ebből november 15-ig a a birtokok földjein 6700, a magángazdákén pedig 4200 hektáron szedték le a termést, az átlaghozam csaknem 9,5 tonna.
‒ A még talpon lévő kukorica nagy része azonnali morzsolásra vár, így nem sietnek vele a termelők. Aki góréba, illetve szárítóba szánta a tengerit, az már leszedte a termést – mutattak rá a szakszolgálatban. Napraforgóból az előző évekhez képest az idén jóval több volt a szenttamási határban, mintegy 800 hektár. Ennek az ipari növénynek az aratása még szeptemberben befejeződött, az átlaghozam 3 tonna körül alakult hektáronként. A földeken és a dűlőutakon lévő nagy sár ellenére is folyik a cukorrépa szedése. Ebből a haszonnövényből a tavasszal a birtokok 700, a magángazdaságok pedig 500 hektárt vetettek el. Az édesgyökér szedése már szeptember közepétől folyamatos, ez idáig a birtokok 650, a magángazdaságok pedig 450 hektár földről takarították be a termést. Az átlaghozam 60 tonna körül alakul.