2024. március 28., csütörtök

Vissza kell térni a szövetségesi együttműködéshez

Magyar–horvát külügyminiszteri találkozó Budapesten

Magyarország és Horvátország alapvető érdeke visszatérni a szövetségesi együttműködéshez, különben sok lehetőséget veszít el a két ország – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután horvát kollégájával folytatott megbeszélést.

Davor Ivo Stier és Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Davor Ivo Stier és Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt években néhány nehézség negatívan befolyásolta a kétoldalú kapcsolatokat, pedig a két országnak természetes szövetségeseknek kell lenniük, ez nem lehet kérdés. Mint mondta, horvát partnere első hivatalos útja alkalmával érkezett Budapestre, ami világos kifejeződése annak a közös célnak, hogy új fejezetet nyissanak a kétoldalú kapcsolatrendszerben.

Arra is kitért, hogy a lehető leggyorsabban meg kell teremteni a lehetőséget, hogy kétirányúvá tegyék a két ország gázvezetékrendszerének összeköttetését. Hozzátette: a horvát kormány elkötelezett egy LNG-terminál építése mellett a horvát tengerparton, és ezzel Magyarország előtt is új gázforrások nyílnak meg. A Mol–INA ügyről Szijjártó Péter kijelentette: depolitizálni kell az ügyet, mert eddig átpolitizált volt a kérdés, ami nem segítette a megoldást. Ugyancsak a megbeszélés témája volt a migráció, erről a tárcavezető elmondta: nincs különbség a két ország álláspontja között abban, hogy a külső határok védelme a legfontosabb, és egy ország szuverenitása nagyrészt abban áll, hogy van határa és meg tudja azt védeni.

Davor Ivo Stier horvát kül- és Európa-ügyi miniszter hangsúlyozta: a horvát állam és a Mol vitája kedvezőtlenül hatott a kétoldalú kapcsolatokra, de most elhatározták, hogy fejlesztik a kapcsolatokat a két állam között, ami segítheti a vita megoldását is.

A horvát tárcavezető is kiemelte a 2014 óta nem ülésező kormányközi vegyes bizottság összehívásának jelentőségét, valamint aláhúzta a kisebbségi vegyes bizottság ülésének fontosságát is.

Ugyancsak beszélt az energetikai kérdésekről, mint mondta, hamarosan a horvát energetikai miniszter is Budapestre látogat. A kétoldalú együttműködés újabb területe lehet az LNG-terminál, és a két ország gázvezetékeinek összekapcsolása is fontos – közölte.

A migrációt illetően arról beszélt, hogy segíteni kell annak, aki bajban van, de az elsődleges feladatunk az állampolgáraink védelme.