2024. április 19., péntek

Még mindig tabutéma?

Indul AZ ERŐSZAK BŰNtett – JELENTSD FEL! kampány

Egyes felmérések szerint Vajdaság területén minden második nő átélte már a lelki terror valamely formáját, 34 százalékukat pedig fizikailag is bántalmazták. Az elmúlt évben Vajdaságban mintegy 8200 alkalommal fordultak a rendőrséghez családon belüli erőszak miatt. A feljelentések számának növekedése arról tanúskodik, hogy a nők elleni erőszak egyre kevésbé elfogadható viselkedésforma. Az adat súlyossága arra figyelmeztet, hogy meghatározó társadalmi szerepet kell vállalnunk a családon belüli erőszak megfékezésében. Ezzel kapcsolatban tartottak tegnap sajtótájékoztatót a tartományi kormány épületében, hiszen pénteken a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság és a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet együttműködésével indul útjára AZ ERŐSZAK BŰNtett – JELENTSD FEL! (NASILJE JE ZLOčin – PRIJAVI GA!) kampány.

Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár, Svetlana Selaković tartományi segédtitkár és Diana Milović, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár, Svetlana Selaković tartományi segédtitkár és Diana Milović, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

– Évről évre növekszik a feljelentések száma, és ez a tény a nők elleni, valamint a családon belüli erőszak további megfékezésére kötelez bennünket. A tartományi titkárság a jövőben is folytatja tevékenységét, és több felhatalmazással rendelkezik majd ezen a téren, hogy összefogja az illetékesek, önkéntes szervezetek, valamint mindazon intézmények munkáját, amelyek jelentős szerepet töltenek be ebben a témakörben – emelte ki Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az erőszakmentes aktivitás 16 napja nemzetközi kampányban 1991 óta világszerte több mint 100 állam 1700 intézménye vesz részt. Minden év november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján kezdődik, és december 10-én, az emberi jogok világnapjával fejeződik be. Szimbolikus módon köti össze a nők bántalmazásának problémáját az emberi jogi kérdésekkel. Ennek keretében a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet november 25-e és december 5-e között Vajdaság hét településén a helyi illetékesek közreműködésével megszervezi AZ ERŐSZAK BŰNtett – JELENTSD FEL! (NASILJE JE ZLOčin – PRIJAVI GA!) kampányt. Célja, hogy minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtson a polgároknak a bántalmazás elleni küzdelemről és annak lehetőségeiről. A témakörben november 25-én Újvidéken tartanak előadást, majd 28-án Temerinben, 29-én Verbászon, 30-án Zsablyán, december 1-jén Bácson, 2-án Petrőcön, végül december 5-én Palánkán.

S. O. S. telefon

Az S. O. S. telefon Vajdaság segítséget, lelki támaszt nyújt a bántalmazott nőknek. A 0800 10 10 10-es telefonszám díjmentesen tárcsázható hétköznap, 10 és 20 óra között. Az áldozatok válaszokat kaphatnak egészségügyi, szociális és jogi kérdéseikre, valamint további információkat az erőszakos helyzet megfékezésének a lehetőségeiről és az illetékes szervek és intézmények munkájáról.