2024. április 19., péntek

Országos mentős találkozó Zomborban

A gyors orvosi beavatkozás szükségességéről már 250 évvel ezelőtt beszéltek Zomborban.

A mentősők a Népszínházban tanácskoztak (Fotó: Fekete J. József)

A mentősők a Népszínházban tanácskoztak (Fotó: Fekete J. József)

Talán ez ösztönözte a Dr. Đorđe Lazić Egészségház mentőszolgálata által szervezett nemzeti mentős találkozón a múlt áttekintését és a sürgősségi betegellátás jelen állapotának áttekintését célzó témaválasztást.
Dušanka Golubović, Zombor város polgármester asszonya az összejövetel résztvevőit köszöntve kiemelte az orvosi hivatás nemességét, bátorságát és felelősségét, valamint, hogy a mentőszolgálat feladatának megvalósításához ezen felül jól felszereltségre is szükség van.
– Városunk tudatában van az egészségügy szükségleteinek, és igyekszünk arányosan elosztani a rendelkezésünkre álló eszközöket, egyben iparkodunk biztosítani az egyaránt elérhető, színvonalas és gyors egészségügyi ellátást a 15 faluban és a városban élők számára. Ebben éppen a mentőszolgálatnak van kulcsszerepe. A város partnerként ennek fölismerése mellett tette lehetővé az elsősegély-szolgálat épületének és helyiségeinek fölújítását és berendezését, valamint segített az adományozók föllelésében, amelyeknek köszönhetően járművekkel és egészségügyi fölszereléssel gyarapodott a szolgálat – foglalta össze a polgármester asszony.
A találkozó szakmai része előtt az egybegyűlteket köszöntötte dr. Úri Emese, az egészségház igazgatónője, valamint dr. Lazar Račić, a városi tanács egészségüggyel és szociális védelemmel megbízott tagja.
A szakmai részben a zombori szakemberek közül fölszólaltak dr. Vladimir Blanuša, dr. Milan Božina, dr. Snežana Holcer Vukelić, dr. Bogdan Nikolić főorvosok, valamint dr. Ana Kasap és dr. Ivan Pešić.