2024. április 20., szombat

Odaítélték a mezőgazdasági támogatásokat

A zentai önkormányzat az idén először a méhészeket is támogatásban részesítette

A zentai városházán tegnap írták alá a szerződést azokkal a termelőkkel, akik támogatásban részesülnek.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Első alkalommal három évvel ezelőtt írt ki pályázatot a zentai önkormányzat a gazdák támogatására – nyilatkozta Ceglédi Rudolf polgármester, s akkor mindössze nyolcvanan jelentkeztek, az idén viszont már tízszer annyi termelőnek ítéltek oda vissza nem térítendő pénzösszeget. Mindenekelőtt jó minőségű vetőmagra és a jószágállomány fenntartására pályázhattak az érdeklődők, most első alkalommal pedig a méhészeket is támogatták. A költségvetésből elkülönített 16 millió dinárból elsősorban a kistermelőkön igyekeznek segíteni.

Vetőmag beszerzéséhez szükséges forrásokra jelentkeztek a legtöbben – 795 pályázatot bíráltak el pozitívan –, s a termelők fejenként 12 ezer dináros támogatásban részesültek. Az állattenyésztők közül 187 pályázatot fogadtak el, legtöbben állatorvosi szolgáltatásokra kértek támogatást, s ezek közül 28 ezer dináros támogatás volt a legnagyobb. Tizenöt méhész fejenként 30 ezer dináros támogatásban részesült, valamint tizenhat juhász van a nyertesek között. Ez utóbbi kategóriában nem merítették ki a keretet, így a fennmaradt 1,1 millió dinárra decemberben újra kiírják a pályázatot.

A nagytatája nyomdokába lépve méhészkedő Polyák Ádám szerint az idén kapott támogatás jól jön neki abban, hogy bővítse a méhállományát. Állománya jelenleg mintegy 60 méhcsaládot számlál, és ezt szeretné az elkövetkezőkben 150-re növelni.

– A méhészek helyzete nem túl rózsás napjainkban, de szerencsére az ország és a város is támogatásban részesít minket – jegyezte meg Ádám, aki odahaza és a piacokon értékesíti a mézet.