2024. április 20., szombat

„Évekig lopták a gázt”

Szolidaritás: Az Agroseme Panonija vállalat tényleges fogyasztása mintegy 60 millió dinárt tesz ki

A szabadkai Szolidaritás Polgári Egyesület kedden tartott sajtótájékoztatóján Olajos Nagy Miklós, az egyesület végrehajtó bizottságának tagja nyilvánosságra hozta az Agroseme Panonija vállalatban történt gázlopás részleteit, kiemelve, hiába tettek feljelentést már két évvel ezelőtt az ügyben, a mai napig nem történt előrelépés, így nem lehet tudni, kik a felelősek a történtekért és a legalább hatvanegy millió dinár értékű elfogyasztott, de ki nem fizetett gáz ára kinek a zsebébe vándorolt. Mint elmondta, bizonyítható, hogy 2008 és 2012 között a vállalatban legalább egymillió köbméternyi gázt használtak el, melyért egy dinárt sem fizettek a Szabadkai Gázműveknek, illetve a Srbijagasnak, ugyanakkor az elfogyasztott gázt valakinek ki kellett fizetnie.

– Az Agroseme Panonija vállalatban a gázóra állása 2008 óta nem változott, ami különös módon elromlott, miközben az épületekben tovább folyt a munka és továbbra is használták a gázt, s ez így ment legalább 2012-ig. A vállalat épületeit nem kapcsolták le a vezetékről, a gázóra dobozát nem pecsételték le, és bár a gázóra állt, ez alatt az öt év alatt legalább egymillió köbméter gázt fogyasztottak el, miközben semmilyen számlát nem kaptak, így nem is fizettek a földgázért egy dinárt sem. Ugyanakkor az elhasznált mennyiséget valakinek ki kellett fizetnie a Srbijagasnak, s félő, hogy ezt valamilyen formában a polgárokkal fizettették meg. Amikor jöttek leolvasni az órát, a munka leállt egy időre, becsukták az ajtókat, s mivel a leolvasóknak csak a gázórát van joguk ellenőrizni, az épületbe már nem mehetnek be, így csak annyit láttak, hogy az állás nem változott, nem volt fogyasztás és ez alapján nincs is mit megfizettetni – tudtuk meg Olajos Nagy Miklóstól, aki elmondta, a gázfogyasztást a következő években a munkanaplók is bizonyítják, de fényképekkel és egyéb adatokkal is alá tudják támasztani állításukat, miszerint a vállalatban legalább öt éven keresztül lopták a földgázt. Olajos Nagy Miklós elmondta, a gázórát két évvel ezelőtt szerelték le, azzal az indokkal, hogy hibás, és elvitték javításra. Mint hozzátette, attól tartanak, hogy éppen az egyesület feljelentése derített fényt az ügyre, s ezért állapították meg olyan hirtelen, hogy az óra elromlott.

Vićentije Josić, aki az Agroseme Panonija szárítórészlegén dolgozott és 2012-ben vonult nyugdíjba, azt állítja, hogy a vállalatban a kérdéses periódusban rendesen folyt a munka, és egész évben használták a földgázt.

– 2002-ben vezették be a gázt a vállalatba és 2008-ig rendesen volt gázellátás, és a számlák is havonta megérkeztek. Azonban a számlákat nem fizették rendszeresen, ezért mintegy 7,8 millió dináros adósság halmozódott fel, s ennek alapján a gázt még abban az évben állítólag kikapcsolták. Csakhogy továbbra is volt gázellátásunk, és a földgázt a következő években is használtuk, főleg a szárításban, de tulajdonképpen egész évben, amikor csak szükség volt rá – mondta el a vállalat volt munkása.

Az egyesület a jövőben is folytatja a nyomásgyakorlást, és nem fogja megengedni, hogy az ügy eltűnjön a süllyesztőben.