2024. április 25., csütörtök

Épül a körforgalom az Y-ágon

A munkagépek intenzíven dolgoznak a Békovára vezető úton
(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az ígéretekhez híven néhány héttel ezelőtt megkezdődött az Y-ág kiépítése, vagyis a meglévő szakasz egy részének felújítása. A beruházást követően használhatóvá válik az autópálya békovai leágazása. Jelenleg a Békova irányába vezető útszakaszon zajlanak a munkálatok, egy körforgalom kiépítésén dolgoznak a kivitelezők.

Az elkövetkező két évben intenzíven dolgoznak majd a hiányzó útszakasz kiépítésén, 2018-ig pedig befejeznék a Szabadkát elkerülő utat, nyilatkozta lapunknak korábban Kern Imre (VMSZ) illetékes államtitkár.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A 197 millió dinárt a Horgos–Újvidék autópálya déli elágazásának a felújítására és befejezésére fordítják, ami a békovai elágazás megnyitását eredményezi. Itt épül most a körforgalom, aminek köszönhetően még egy kijárata lesz Szabadkának az autópályára, ami azért fontos, mert ugyan csökkent a déli városrészben a termelés, mégis jelentős termelői kapacitások vannak még ebben a városrészben is, így a jövőben nem a zentai úton kell majd megközelíteni ezeket a nagyvállalatokat. A beruházás másik része egy felmérés készítését foglalja magában, amely a további útszakasz jelenlegi állapotáról és az eddig elvégzett munkáról készülne. Ennek köszönhetően tudják majd az elkövetkező hónapban készülő köztársasági költségvetésben elkülöníteni a szükséges pénzt, hogy a kerülőút megépülhessen a határszakaszig.

Az Y-elágazás építése nem kevesebb mint 26 évvel ezelőtt, 1990-ben kezdődött meg. A 28 kilométer hosszú útszakaszból mindössze 11 kilométert építettek ki. Most hatodszor fognak bele az elágazás munkálatainak befejezésébe, az elképzelések szerint 2018-ra végre elkészülhet az oly annyira várt kerülőút, ahhoz azonban még mintegy másfél milliárd dinárra van szükség.