2024. március 28., csütörtök

Falunapot ünnepeltek Oromon

Programok három napon át

Több mint száz éve november 14-én haladt át az első vonat a településen, azóta a 14-ét követő hétvégén ünneplik a falu napját és a helyi közösség fennállásának évfordulóját az oromiak.

Pénteken este kultúrműsort tartottak a művelődési egyesület termében, ahol bemutatkoztak az óvodások, iskolások és a néphagyományt őrző felnőttek. Nemcsak Orom, hanem a közigazgatásilag hozzá tartozó Völgyes apraja-nagyja is fellépett. Kiváló alkalom ez arra is, hogy számot vessenek az elmúlt év történéseivel, és a jövőbe is tekintsenek. A helyi közösség idén újjáalakult tanácsa lendületesen dolgozik azon, hogy szorosabban és eredményesen együttműködjön a falu lakosságával, ezért például olyan újítást is bevezettek, hogy fogadóórák keretében bármilyen kérdéssel és problémával lehet hozzájuk fordulni.

Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke a falunapi műsor részeként levetített kisfilm után elmondta, hogy mit fejlesztettek az elmúlt egy évben. Önkormányzati, állami és anyaországi támogatás révén, de önerőből is sikerült élhetőbbé tenni a kistelepülés hétköznapjait. Az iskolában nyílászárókat cseréltek, sportfelszereléseket kaptak, a tájház vizesblokkjának kiépítéséhez is hozzákezdtek, és a templomot is sikerült csinosítaniuk. A faluban eddig nem volt kábeltévés szolgáltatás, de ebben az évben ennek a munkálataihoz is hozzáláttak, aminek hozadékaként térfigyelő rendszerrel is gazdagodik majd a település. Ez biztonsági szempontból nem elhanyagolható, ahogyan az sem, hogy mintegy hétszáz méternyi új aszfaltutat is kiépítettek, többek között a szélmalomhoz vezető bejáratot is, ami műemlék értéke mellett az egyre bővülő és évről évre színvonalasabb Malomfesztivál miatt is fontossá vált. A jövőre vonatkozóan a polgármester kiemelte:

– Jelenleg egy IPA határon átnyúló pályázat van folyamatban. A szerb–magyar pályázat a szélmalmok rekonstrukciójára irányul. Mivel már túl vagyunk az előzetes tárgyalásokon, bízunk benne, hogy a jövő évi oromi Malomfesztiválra már megfelelő körülményeket tudunk teremteni a szélmalomhoz érkező, egyre nagyobb számú fesztiválozónak.

Bizonyítandó a fejlődést és az újra való törekvést, az ünnepség alkalmával együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá Csantavér helyi közösségével, amely település földes úton közlekedve csak húszpercnyire van – ennek az útnak a kiépítését már évek óta nagyon várják mindkét település lakói.

Földi Márta, a csantavéri helyi közösség elnöke az ünnepélyes együttműködési szerződés aláírása után hangot is adott ennek:

– Az út kiépültével megnyílna a lehetőség az iskolák, a művelődési és sportszervezetek közötti aktívabb együttműködésre, valamint a mezőgazdasági termelők és a gazdaság többi résztvevőjének szorosabb kapcsolatára is.

Nyilas Mihály a helyi közösség alelnökeként mondta el, hogy szerinte Orom jó úton halad, amiért nemcsak a falu vezetősége, hanem minden polgára megérdemli az elismerést.

Hasonlóképpen biztató szavakat intézett a jelenlévőkhöz a község polgármestere, Fejsztámer Róbert is, majd kiosztották a köszönőleveleket mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz az elmúlt időszakban, hogy a közösség tovább élhessen.

A helyi járulék programjának részeként a faluban idén eddig kilenc újszülöttre adták be a szükséges dokumentációt a helyi közösségi támogatásra, ami egyszeri 25 000 dináros pénzsegély.

Elhunytakra tizenöten kérték a helyi közösség 10 000 dináros temetkezési hozzájárulását.

A faluban újraindult a néptáncoktatás, továbbá személyiségfejlesztő célzattal felvették a kapcsolatot a békovai tanintézményekkel, amitől azt remélik, hogy a gyerekek barátkozva majd megtanulják egymás anyanyelvét is.

Szombaton Maksa Zoltán magyarországi humorista előadói estjén telt meg a művelődési egyesület terme, majd a falunapi rendezvénysorozat vasárnap a helyi Caritas-csoport jótékonysági teadélutánjával zárult, ahol a rászoruló családok megsegítésére gyűjtöttek, hogy a közelgő ünnepek alkalmával minden család asztalára finom falatok kerülhessenek.